Yangın söndürme cihazları satıcısı Ömer Gökbuğa, insanların bulunduğu yerlerde aniden çıkabilecek yangınların söndürülmesi için, daha önceden yangın tüplerinin kontrol edilmesi gerektiğini ve yanlış kullanılmasında daha da büyük yangınların çıkabileceğini söyledi.

Olabilecek yangınlarda can ve mal kayıplarını önlemek için, yangın söndürme cihazlarının hazır bir şekilde olması gerekiyor. Yangın söndürme cihazlarını kullanmayı bilen eğitimli kişilerin bölgede bulunması, çıkan küçük yangınların büyük yangınlara dönüşmesini engelleyebiliyor. Konuyla ilgili yangın yönetmeliğinin toplumdaki herkesi ilgilendirdiğini belirten yangın söndürme cihazları Ömer Gökbuğa, “Yangın yönetmeliği işletme, daire ve apartman başta olmak üzere herkesi kapsayan bir yönetmeliktir. İnsanların yangınla ilgili önemlerini alabilecekleri her yerde bunların bulunması gerekir. Organize sanayi veya işletmeler bu konularda biraz daha hassastır. Çünkü işletmeleri yangından koruyabilmek için bu tür önemleri almak zorundalar” diye konuştu.

Asıl amaç yangını önlemek

Yangın söndürme cihazlarının yangın söndürmekten ziyade yangını önlemek amacıyla kullanıldığını belirten Gökbuğa, “Yangın çıkmaya başlarken, fark edilen yangınlarda kullanmak için üretilen cihazlardır. Küçük yangın söndürme cihazlarıyla büyük yangınlarda mücadele edilemez. Zaten bu itfaiyenin görevidir. Ama bizim için önemli olan yangın büyümeden daha tehlikeli duruma gelmeden yangın söndürme cihazlarıyla söndürülmesidir. Yangın söndürme cihazını kullanmayı aslında herkesin bilmesi gerekir. Bunu öğrenmek de çok basittir. Biz ise, zaten gelen müşterilere önceden kullanmasını öğretiyoruz. Gerekli evrakları da onlara öyle veriyoruz ki daha sonra kendileri hem kullanabilsin hem de bulunduğu yerlerde öğretilsin” ifadelerini kullandı.

“Yanlış kullanılması büyük yangınlara neden olabilir”

Yangın söndürme cihazlarını yanlış kullanan kişilerin olası bir yangında alevleri söndürmek yerine daha da büyütebileceğini vurgulayan Ömer Gökbuğa, “Genelde çevremizde bulunan yangın söndürme cihazları 6 kilo tozlu yangın söndürme cihazlarıdır. Bu cihazlar sadece yangın çıkar çıkmaz küçük yangınlarda veya yangın doğmaya yakın küçükken müdahale yapılabilen cihazlardır. Bu cihazları kendine göre kullanma şekli vardır. Ancak bu cihazları kullanmayı bilmeden kullanmaya çalışanları ve kendilerini yangın içine atanları da gördük. Burada önemli olan belirli bir uzaklıktan, yangının çıkış noktalarına doğru yangın söndürme cihazlarının kullanılması gerekir. Yangın söndürme cihazların birçok çeşitleri var. Tozlu, köpüklü, gazlı olanlar var. Bunlar nerelerde ve ne tür yangınlar esnasında kullanılması gerektiğini insanların bilmeleri gerekir. Bir köpüklü yangın cihazıyla, tozlu dediğimiz cihazlar aynı yerde kullanılmaz. Dolaysıyla bunları insanlar bilmeden kullanırken, küçük yangınlar daha da büyük olabilir. Ayrıca yangın insanın hayatında belki bir kez ya da iki kez karşı karşıya gelebileceği bir olaydır. Dolayısıyla her an olabilir diye düşünerek, bulunduğumuz apartmanda, çalıştığımız yerde yangın söndürme cihazlarını kullanmayı bilen en az bir kişi bulunmalı. Yoksa ömründe bir kez ortaya çıkan yangın çıktığı yeri yok edebilir” şeklinde konuştu.