Jandarma İHA'larla teröristlerin ensesinde

Buna göre, içlerinde pilot ya da operatör bulunmayan, farklı otonomi seviyeleriyle uzaktan komuta edilebilen 'lar, ya ve diğer güvenlik güçlerine havadan başarılı keşif desteği sağlıyor.

Jandarma İHA'larla teröristlerin ensesinde

Üzerilerine takılan mühimmat ve kameralarla çeşitli görevlerin gerçekleştirilmesine imkan sunan 'lar, her ne kadar insansız hava aracı olarak adlandırılsalar da bunların karar mekanizmaları ve yönetim süreçleri insan odaklı komuta merkezlerinde işletiliyor. Geniş İHA envanterine sahip  Genel Komutanlığında da operasyonlar komuta merkezinden yürütülüyor.

Jandarma İHA'larla teröristlerin ensesinde

'larla operasyon öncesinde ve sırasında yapılan bölge keşifleri, karar vericilere zaman, mekan ve kuvvet kullanımı konularında esneklik sağlıyor. Gökyüzünde çok uzun süre kalabilen yerli İHA'lar, ya da uzun süre keşif desteği sunuyor, 24 saat boyunca hedef takibi yapabilmesini sağlıyor. Ayrıca, silahlı İHA'larla çok yüksek irtifalardan tamamen yerli ve güdümlü mühimmatla hedefler büyük başarıyla vurulabiliyor.

Jandarma İHA'larla teröristlerin ensesinde

Ülke güvenliğine ciddi katkılar sağlayan 'ların, maliyetlerinin insanlı sistemlere göre daha düşük olması, yüksek irtifada uçabilmeleri, düşman unsurlar tarafından kolay fark edilememeleri gibi avantajları bulunuyor.

Jandarma İHA'larla teröristlerin ensesinde

'lar sahip oldukları özellikler sayesinde terörle mücadelenin yanı sıra sınır kontrolü, arama kurtarma faaliyetleri, devlet büyüklerinin korunması, toplantı, faaliyet ve olayların izlenmesi, uyuşturucu ekilen araziler ile orman yangınlarının tespiti, çevre ve yapılaşmanın kontrolü, trafik düzenlemesi, kaçakçılık ve göç faaliyetlerinin tespit ve takibi, tabii afetlerde hasar tespiti ile yardım yönlendirilmesi ve nükleer sızıntı tespiti gibi görevlerde de kullanılabiliyor.

Jandarma İHA'larla teröristlerin ensesinde

 Genel Komutanlığındaki  personeli, arazi ve terörle mücadele tecrübesi bulunan, terör örgütleri konusunda iyi seviyede bilgi sahibi olanlar arasından belirleniyor. Yetkililer, İHA'larla başlatılan ve devam edilen operasyonlarda hemen hemen hiç şehit ve yaralı verilmediğini, İHA'ların teröristle mücadele bölgesinde kullanılmasıyla terör örgütleri üzerinde ciddi psikolojik baskı oluşturulduğunu belirtti.

Jandarma İHA'larla teröristlerin ensesinde

nın, 'larla teröristlerin alandaki hareket kabiliyetlerini sınırlandırarak kolayca anlık tespitler yapabildiğini kaydeden yetkililer, etkili gözetleme niteliklerine sahip bu araçların silahlandırıldıklarında etkili nokta atışlar yapabildiklerine dikkati çekti.

Yetkililer, "'ların kullanımına başlanmasıyla etkisiz hale getirilen terör örgütü mensubu sayısı artmış, terör örgütlerinin hareket kabiliyetleri kısıtlanmıştır, terör örgütü mensuplarının morali bozulmuş, eylem kabiliyeti ve gücü kırılmıştır." ifadelerini kullandı.

Jandarma İHA'larla teröristlerin ensesinde

'larla icra edilen görevlerin her aşamasının çok geniş koordinasyonla yönetildiği bilgisini veren yetkililer, elde edilen görüntülerin birçok farklı seviyede değerlendirildiğini, müdahaleyle ilgili kararlarda birçok bileşen bir araya getirildiği için İHA'ların hata ihtimalinin çok düşük olduğunu vurguladı.