ANKARA, () - ORMAN ve Su İşleri Bakanlığı, hava kirliliğinin ormanlar üzerindeki etkilerini uzun süreden bu yana izleyerek, iklim değişikliklerinin ormanlar üzerindeki etkilerini inceleme altına aldı. İncelemeler sonucunda Türkiye ormanlarının sağlık durumunun iyi ve Avrupa ormanları seviyesinde olduğu ortaya çıktı.
1986 yılında uygulamaya başlatılan Ormanlar Üzerinde Hava Kirliliğinin Etkilerinin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi Uluslararası İşbirliği Programı (ICP Forests), Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu ile Avrupa Birliği tarafından yürütülüyor. Programda aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 41 ülke yer alıyor. Türkiye'de 2006 yılında başlatılan orman ekosistemleri izleme çalışmalarının ilk 2 yılında örnek alanların kurulumu ve eğitimleri sağlandı. 2008 yılından itibaren gözlem alanlarından veriler alınmaya başlandı. Ormanlar 'Seviye I' ve yoğun izleme alanlarını tabir eden 'Seviye II' kategorileriyle izleniyor. Dünyada 41 ülke ormanlarını izliyor ve 'Seviye I' alanı olarak tabir edilen alanlardan Türkiye'de 607 adet bulunuyor. Yoğun olarak ormanların izlendiği alanlardan 'Seviye II' ise, Türkiye'de 52 tane bulunuyor. Gözlem alanlarında yapılan izleme çalışmalarından alınan sonuçları değerlendiren Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, şöyle konuştu:
"Sonuçlar ülkemizde ağaçların bütün türlerinde ibre (iğne) ve geniş yapraklı kayıp durumunun giderek azaldığını gösteriyor. Çok kurak geçen 2008 yılında yüzde 22 olarak gerçekleşen kayıpların, 2014' te yüzde 18' e düştüğü görülüyor. Bu durum ülkemizdeki genel ormanlık alanların sağlık durumunun iyi ve Avrupa ormanları ile aynı seviyede olduğunu ortaya koyuyor."
"ORMAN TOPRAK HARİTASINI DA HAZIRLAYACAĞIZ"
Bakan Eroğlu, 2015 yılında 659 adet gözlem alanından toprak örneklerinin alındığını da belirtirken şunları kaydetti;
"Bu örnekler ile İzmir'deki Toprak ve Ekoloji Laboratuvarı'nda analiz çalışmalarına başladık. Analiz sonuçlarına göre orman topraklarımızın genel durumu ortaya koyacağız. Ayrıca orman toprak haritasını da hazırlayacağız. Bu konuda olduğu gibi diğer bütün konularda da çalışmalarımız devam ediyor. 2016 yılında raporlama yapacağız."