Ankara Barosuna kayıtlı Avukat Sedat Vural, 2016 Avrupa Şampiyonası'na katılacak A Milli Futbol Takımı'na "500'er bin avro prim verilmesine ilişkin kararın iptali ile buna yönelik tedbir kararı verilmesi" için Ankara 14. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı.
Dava dilekçesinde, yasalarda, ödül vermek için Dünya ve Avrupa Şampiyonası'nda ilk 3'e girilmesinin şart koşulduğu ifade edilerek, mevcut durumun buna uymadığı kaydedildi.
Dilekçede, "Finallere katılıma bağlı olarak futbolcu ve teknik heyete 500 bin avro verilmesi, olayın millilikten çıkartılıp kişiselleşmeye indirgenmesidir, kamu kaynağının israfıdır. Milli kaynaklar keyfi şekilde dünya ve ülke gerçeklerinden bihaber kişisel çıkarlara tahsis edilemez. Bu prim ödemesini yapan da alan da toplum vicdanında aklanamaz" denildi.
A Milli Futbol Takımı'nın, grubundan üçüncü olarak, 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası Finalleri'ne katılma hakkı elde ettiği hatırlatılan dilekçede, ortada bir başarı söz konusu değilken Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Yıldırım Demirören tarafından, futbolculara ve teknik kadroya 500 bin avro verileceğinin açıklandığı belirtildi.
Açıklamanın şu ana kadar yalanlanmadığı kaydedilen dilekçede, TFF'nin ve bütçesinin de kamusal nitelikte olduğu, keyfi kararlar ile değil kamu yarar ve disiplinine uygun olarak kullanılacağı bildirildi.
Verilecek primin, 5894 Sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile statüsüne aykırı olduğu savunulan dilekçede, buna göre TFF Genel Kurulu ile başkanına prim ve ödül verme yetkisi tanınmadığı, bunun federasyonun statüsüne de aykırı olduğu ileri sürüldü.
Uluslararası spor karşılaşmalarındaki başarılar için devletin "ödül yönetmeliği" yayımladığı, sporculara verilecek ödülün yönetmelikle belirlendiği vurgulanan dilekçede, söz konusu ödülü ödeyene de alana da kişisel hukuki ve cezai sorumluluk ile yaptırım gerektirdiği savunuldu.
Dilekçede, "TFF Başkanı Yıldırım Demirören tarafından A Milli Futbol Takımımız'ın 2016 Avrupa Şampiyonası Finalleri'ne, en iyi üçüncü olarak katılmasından dolayı, futbolculara ve teknik kadroya 500'er bin avro verileceği kararının iptali ile ihtiyaten tedbir kararı verilmesini talep ederim" denildi.