Özgür ALTUNCU - Taner YENER - İhsan YALÇIN/İSTANBUL, () CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Tarabya'da düzenlenen Yedinci Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi Açılış Töreninde konuştu.
İslam düşmanlığıyla birleşen ırkçılığın en büyük felaket olduğunu söyleyen Erdoğan, "Biz nüfusu Müslümanlardan oluşan devletlerinin liderleri olarak, aşırıcılıkla mücadele ederken, her türlü aşırılığı lanetliyorum, kınıyorum. Diğer ülkelerden de benzer bir yaklaşımı kendi toplumları için beklemenin hakkımız olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

SORUMLU ESED
Bugün yaşanan terörün baş müsebbibinin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed olduğunu söyleyen Erdoğan, "Bugün yaşadığımız insani krizlerin ve terör olaylarının baş müsebbibe, kendi halkından 380 bin kişiyi katleden Esed rejimidir. Esed bir devlet terörü estirmektedir.Çok açık, net söylüyorum. Devlet terörü estiren bu kişinin arkasında duranlar en az onun kadar suçludur" dedi.

REJİM TERÖR ÖRGÜTLERİYLE AYAKTA DURUYOR
Varil bombaları, kimyasal ve konvansiyonel silahlarla katledilen 380 bin Suriyeli'nin bir istatistik olmadığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Her biri bir candır, insandır. Ve hala gitsin mi gitmesin mi? Bunu tartışmanın tüm Suriye halkına değil, insanlığa ne tür bir mesaj olduğunu çok iyi değerlendirmemiz lazım. Rejim iktidarını mezhep çatışması ve terör örgütlerinin faaliyetleri üzerinden sürdürmeye çalışmaktadır" diye konuştu.

SİLAHLARI KİMLER GÖNDERDİ ?
Suriye'de sivillerin kimyasal silahlarla birlikte daha çok konvansiyonel silahlarla öldürüldüğünü hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, " 120 bir kişi konvansiyonel silahlarla öldürülürken, acaba bu konvansiyonel silahları Suriye'ye kim verdi? Kimler gönderdi? Bunun üzerinde niye durmuyoruz ? Bizim için önemli olan sebep netice ilişkisidir. Eğer nitecesi ölümse, onun sebebi ne olursa olsun hepsi, o neticenin sorumlusudur " dedi.

ESED'LE KUZU SARMASI OLDULAR
Esed rejimine yönelik eleştirilerini sürdüren Erdoğan, "Bölgedeki tüm terör örgütleri doğrudan veya dolaylı olarak, Esed rejimine hizmet etmektedir. DAİŞ, Esed tarafından desteklenmektedir. Esed şuanda DAİŞ'in petrolünü almakta ve paraya çevirmektedir. Bunu görmemek için kör olmak lazım. Bu açıkca ortada. Bu bakımdan DAİŞ'le PYD'nin YPG'nin hiçbir farkı yoktur. PYD'yi Esed desteklemektedir. Ama düne kadar oradaki Kürtlere düşmandı Esed. Bizim görüşmelerimizin de iyi olduğu zamanlarda, Suriye'de yaşayan Kürtlere nufüs kağıdını vermiyordu. Biz diyorduk ki, ' ne yapıyorsun. Ver. Bunun senin vatandaşın'. Vermiyordu. Pasaport vermiyordu. Biz ona tam aksine baskı yapıyorduk. Yahu ver. Bunlar senin vatandaşın'. Ama şimdi baya kuzu sarması oldular. Bu hale geldiler. DAİŞ'le mücadele adın altında PYD'ye destek veren bu iki örgüte de aynı nazarla bakmayan herkes, bir şekilde terörizmle müsamaha gösteriyor demektir. DAİŞ üzerinden İslamı ve Müslümanları tahrip edenler büyük bir yanlışın içindedir. El kaide, Boko Haram gibi İslam'ı istismar eden tüm terör örgütleri ekseriyetle Müslamanları katletmekte, Müslümanlara zarar vermektedir. Bu örgütlerin hiçbirinin İslam'la en küçük bir ilişkisi yoktur. Olamaz" şeklinde konuştu.

SAYGI DURUŞUYLA BAŞLADI
Zirveye Erdoğan'ın yanı sıra Hırvatistan'ın ilk kadın Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitaroviç ile 2 metre 2 cm'lik boyuyla da tanınan Arnavutluk Başbakanı Edi Rama da katıldı. Zirvenin açılış oturumunda Ankara, Beyrut ve Paris'teki terör kurbanları için saygı duruşundu bulunuldu.

ATATÜRK'ÜN SÖZÜYLE BAŞLADI
Arnavutluk Başbakanı Rama konuşmasına Atatürk'ün 'yurtta barış dünyada barış' sözlerinden alıntı yaparak başladı. Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kitaroviç de konuşmasında terör olaylarının İslam'a mal edilemeyeceğini söyleyerek, "İslam bir tolerans dinidir. O yüzden de insan hayatı, İslam değerleri gibi önemlidir" dedi.

(FOTOĞRAF)