Samsun Canlı Haber TV, Samsunlu vatandaşlara, “Alışverişlerinizi cadde esnafından mı yoksa AVM'lerden mi yapıyorsunuz?” diye sordu. 

İşte Samsunluların alışveriş tercihleri:

‘KÜÇÜK ESNAFIN YANINDAYIM’
Ömer Faruk KARAMAN: “Alışverişimi cadde esnafından yapıyorum. Çünkü alışveriş merkezleri ülkemizdeki kapitalizmin bel kemikleri. Küçük esnaf ve üreticilerin tamamen bitmesine neden oluyor. Küçük üretici ve esnafların hepsi sıkıntıya giriyor. Ben dolayısıyla mahalle esnafını tercih ediyorum. Yarın öbür gün ben paraya sıkıştığım zaman gidip herhangi bir alışveriş merkezinden borç isteyemem ya da yazdıramam. Ama mahalledeki esnafımıza söylediğimizde 1 hafta sonra ödeme şansımız olur ya da borç alma durumumuz olur. O yüzden tamamen küçük esnaftan yanayım.”

AVM’LERDE 10 KURUŞU BİLE İSTİYORLAR
Adem SAYGILI: “Cadde esnafından yapıyorum. Çünkü paramız olmadığı zaman 1 ay 2 ay idare etme durumu oluyor. Milletimizin zaten alım gücü yok. Ben veresiye tercih ediyorum. O yüzden bize küçük esnaf çok yardımcı oluyor. Ama herhangi bir alışveriş merkezinde böyle bir şansımız yok. 10 kuruşuna kadar bile alıyorlar. Bizim gibi kesimler mecburen cadde esnafından alışveriş yapmak zorunda.”

HANGİSİ UYGUNSA ORADAN ALIYORUM
Kazım ATALAR: “Ben her iki kesimden de yapıyorum. Bir tercihim yok. Hangisine denk geliyorsam o an oradan yapıyorum. Cadde esnafını da tutmak önemli, ama bilindik kaliteli bir mal olduğu zaman da mecburen alışveriş merkezlerinden almak durumunda kalıyoruz. Bazen maddi duruma göre de değişiyor. Veresiye faktörü olduğu için cadde esnafı da çok cazip geliyor. Alışveriş merkezlerinde genellikle gençler takılıyor. Ama ben ayırt etmiyorum.”

ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ DAHA CAZİP
Recep ŞAHİN: “Ben Alışveriş Merkezlerinden yapıyorum. Hem daha çok çeşit bir arada, hem de daha uygun oluyor. Küçük esnaf artık zor durumda olduğu için bir kişi de gelse ona pahalıya satmaya çalışıyor. Günümüzde zaten yaşam standartları yavaş yavaş gelişiyor. Alışveriş Merkezleri aynı zamanda yaşam merkezleri gibi. Hem gezip vakit geçiriyoruz, hem de alışveriş yapıyoruz. Her yönden daha iyi konumda. Cadde esnafı tanıdıklarımız da var. Onlara da destek olma amaçlı bazen oralardan da bir şeyler alıyoruz.”

CADDE ESNAFLARINDA SAMİMİ BİR ORTAM VAR
Kübra GÖKÇE:  “Ben cadde esnafından yapıyorum. Biz kadınlar için zaten butik tarzı giyim mağazaları daha çok cazip oluyor. Hem daha çok ilgileniyorlar, hem bir samimi dostluk oluşuyor. Zaman geçtikçe zaten tarz belli olduğu için sürekli aynı yerden alışveriş yapıyoruz. Bence kadınlar için cadde esnafı daha uygun. Alışveriş Merkezlerinde artık sadece oturup vakit geçirmek için bulunuyoruz. Oralara da sürekli gitmek içimden gelmiyor. Kapalı alanlarda durmaktansa gezmeyi daha çok tercih ederim.”

CADDE ESNAFINA SAHİP ÇIKILMALI
Ebru ACAR: “Kesinlikle cadde esnafından alışveriş yapıyorum. Her alanda daha iyi oluyor. Giyim, gıda, araç gereç anlamında hep mahallemizdeki yerleri ve caddedeki tanıdığımız esnafları tercih ediyorum. Zaten çoğuyla tanıştıktan sonra bir samimiyet olduğu için kendiliğinden gelişiyor her şey. Alışveriş Merkezlerinde bu samimiyeti yakalamak imkansız. Bizim istediğimiz de zaten bu, cadde esnafına sahip çıkılması. Bence herkes alışverişini cadde esnafından yapmalı. Sadece alışveriş merkezlerine tıkanıp küçücük yerde dolanmak hiç bana göre değil.”

EN İYİSİ CADDE ESNAFI
Ayla KEFELİ: “Ben yaşım gereği cadde esnafında yapıyorum. Bu zamana kadar çoğu yerden alışveriş yaptım. Ama en iyisi cadde esnafından yapmak. Hem küçük esnafa katkı yapıyorum hem de bizim için daha uygun oluyor. Alışveriş merkezleri artık gençlerin buluşup toplandığı bir yer gibi oldu. Bir şeyler alacak olan da orda almayacak olan da orada. Yağmurlu havada ben de girip dinlenmek için biraz vakit geçiriyorum. Çay içmek ya da bir şeyler yemek için gittiğimiz de oluyor. Ama asıl alışverişimi cadde esnafından yapıyorum. Böyle yapmaya da devam edeceğim.”

Röportaj: Caner AKYÜZ-Atakan SAYAR