Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, 2018 yılında daha fazla sağlık çalışanı almak için gayret gösterdiklerini, sayının bütçeyle birlikte netleşeceğini kaydetti ve tütünle mücadele kapsamında, "Halkın sağlığını korumak, içenlerin de fazla zarar görmesini engelleyecek tedbirler almak istiyoruz" dedi.

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Katar Sağlık Bakanı Hanan Mohammed Al Kuwari ile bir araya geldi. Bakanlıkta gerçekleşen basına kapalı toplantının ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Demircan, iki ülke arasında her alanda hızlı gelişmelerin yaşadığını belirtti. Bölgenin istikrarı ve huzuru için Katar ile görüş birliği içerisinde olduklarını ifade eden Demircan, siyasi ilişkilerin üst seviyede olmasının, ekonomik ve ticari gelişmelere katkı sağladığını söyledi. İki ülke arasında 2016 yılında 710 milyon dolar civarında ticaret hacmi kaydedildiğinin de altını çizen Demircan, bu ticaret hacminin daha üst seviyeye çıkarılması için çalışmaların yürütüldüğü bilgisini verdi. Bu gelişmelerin sağlık alanında da yürütülmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Demircan, 2016 yılında sağlık ve tıp bilimleri alanlarında iş birliğine dair imzalanan mutabakat zaptını hatırlattı.

Türkiye’de çok sıcak karşılandıklarını ve ağırlandıklarını ifade eden Bakan Kuwari ise Katar ile Türkiye arasındaki ilişkilerin çok güçlü olduğunu, özellikle son dönemde Katar’ın Türkiye’den görmüş olduğu destek için Katar halkının teşekkürlerini ilettiğini söyledi. İlişkilerin tarihe dayalı olduğunu ve bu şeklide devam etmesini arzu ettiklerini belirten Kuwari, ziyaret kapsamında, iki ülke arasında sağlık alanında işbirliği yapılacak konuları belirlediklerini kaydetti.

"Soruşturması tamamlanan sağlık çalışanları atandı"

Ortak toplantı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Demircan, soruşturması tamamlanmadığı için ataması yapılmayan sağlık çalışanlarının durumuna ilişkin soruya, "Yaklaşık 12 bin kişinin ataması olmuştu, onların KHK gereği soruşturma yapılarak atanması gerekiyordu. Soruşturması bitenler atandı, soruşması devam edenlerin sayısı da giderek azalıyor. Soruşturmalar daha tamamlanmış değil, bu yüzden beklemek durumunda kalıyoruz" şeklinde cevap verdi.

Tütünle mücadele

Demircan, tütünle mücadele kapsamındaki düzenlemelere ilişkin ise yeni bir çalışma olduğunu ancak şuan net olmadığını kaydederek, "Halkın sağlığını korumak, içenlerin de fazla zarar görmesini engelleyecek tedbirler almak istiyoruz" dedi. Demircan, elektronik sigara ile ilgili Türkiye’de bir yasak gelip gelmeyeceğine ilişkin ise, ne yapılacağının netleştikten sonra açıklama yapılacağını söyledi.

Son 2 günde iki doktor ve bir doktor adayının çalışma şartlarından dolayı intihar ettiği iddialarına yönelik açıklama yapan Demircan, "Ölüm nedenlerinin ne olduğu konusunda net bir şey söylemek durumunda değiliz, ancak doktorların çalışma şartlarının iyileştirilmesi bizim görevimiz. Sadece ücretler konusu değil, çalışma şartlarının da iyileştirilmesi için fiziki mekanlardaki iyileştirme yetmiyor. Çalışan sayısını da optimum düzeye çıkarmamız gerekiyor. Pratisyen hekim açığımız 5 yıla kadar kapanacak, gelen mezunlar açığı kapatma noktasında ciddi imkan sunuyor. Uzman hekim açığının devam etme durumu var. Biz son kura sürecinde Türkiye’nin bu olumlu istikamette gelişmesini gördük, pratisyen hekim sayısını TUS’ta 6 binden 8 bine çıkarttık. Türkiye bugünkü eğitim gücüyle 10 yılda uzman ve pratisyen hekim açığını çok rahat kapatmış olacak. Kadro geldikçe bunları dolduracağız" dedi.

Bakan Demircan, 2018 yılında daha fazla sağlık çalışanı almak için gayret gösterdiklerini, sayının bütçeyle birlikte netleşeceğini kaydetti.