Giresun merkeze bağlı Çaldağ köylüleri tarafından düzenlenen Tuz Ekim Festivali, Nasrettin Hoca fıkrasını andıran bir etkinliğe sahne oldu. Katılımcılar, tarlaya 'tuz' ekti

500 YIL ÖNCEKİ TUZ SIKINTISI
Efsaneye göre, köylüler 500 yıl önce bölgede yaşanan tuz sıkıntısını gidermek için bölgeye en yakın yer olan Erzincan’ın Kemah İlçesi'nde bulunan kaya tuz üretim yerinden getirdikleri tuzları ‘Ya tutarsa’ diyerek 2 bin 50 rakımlı Çaldağ tepesine ekerler. Ekim'den 1 yıl sonra hasat için tepeye gelen köylüler tuzların kaybolduğunu görürler. Ne yapacaklarını şaşıran köylüler yeniden ektikleri tuzların başına nöbetçi dikerler. Kısa bir süre sonra alanda çekirgeleri gören nöbetçiler köylülere haber vererek, ‘ekilen tuzları çekirgeler yiyor’ derler.

'BİR SİZDEN, BİR BİZDEN'
Bunun üzerine ellerine kürekler ile tuzların başında beklenildiği sırada bir çekirge nöbetçinin alnına konar. Tuzları yiyen çekirgeyi yakaladığını düşünen nöbetçi diğer arkadaşına sessizce işaret ederek onu öldürmesini ister ve arkadaşı da bunun üzerine elindeki kürekle çekirgeye vurur. Çekirgenin öldüğünü zanneden köylü arkadaşının da küreğin etkisiyle öldüğünün farkına varır ve yüzyıllarca köyde konuşulacak olan şu sözleri söyler, “Bir sizden, bir bizden olduk bir kilo tuzdan”. Bunun üzerine bir daha tuz ekimi yapılmaz.

500 YIL SONRA YENİDEN
Çaldağ köyünde anlatılan bu efsanenin ardından, aradan geçen 500 yıldan sonra yeniden aynı bölgede tuz ekimi gerçekleştirildi. Köylüler bir araya gelerek yüzyıllar önce bırakılan tuz ekimini festival havasında tekrar gerçekleştirdi.