ANAFARTALAR Zaferi'nin 100'üncü yıldönümü, Çanakkale'de Conkbayırı'nda coşkuyla kutlandı. Askerler, yaptığı canlandırmayla töreni izleyenlere Çanakkale Geçilmez Destanı'nın dönüm noktası olan zaferi bir kez daha yaşattı. İzleyenlerden bazıları gözyaşlarına hakim olamadı.
Çanakkale Boğazı'nı geçemeyeceklerini anlayınca Gelibolu Yarımadası'na karadan çıkarma yaparak buradan boğaza ulaşmayı deneyen İtilaf Devletleri'nin umutlarının yok edildiği 10 Ağustos Anafartalar Zaferi, 100'üncü yıldönümünde coşkuyla kutlandı. Tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki Conkbayırı'nda düzenlenen törene; Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Gelibolu 2'inci Kolordu Komutanı Korgeneral Musa Aysever, Yeni Zelanda'nın Türkiye Büyükelçisi Anderew Jonathan Curr, Avustralya Çanakkale Konsolosu Nicholas Sergi, protokol üyeleri, askerler ve çok sayıda kişi katıldı. Çanakkale Valiliği, 2'nci Kolordu Komutanlığı, Avustralya ve Yeni Zelanda heyetlerinin Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulmasıyla başlayan törende; şehitler anısına saygı atışı yapıldı. Türk bayrağı, İstiklal Marşı eşliğinde göndere çekildi. Ardından Piyade Kurmay Yarbay Çetin Aktaş, zaferin tarihini anlatan şu konuşmayı yaptı:
"10 Ağustos'ta, sabahın ilk ışıklarıyla beraber Çanakkale Savaşları'nın dönüm noktası, tarihteki son büyük süngü savaşı başladı. Düşman silahını kullanmaya vakit dahi bulamadı. Boğaz boğaza kahramanca mücadele neticesinde ilk hatta bulunan düşmanın büyük bölümü imha edildi. 10 Ağustos 1915'te gerçekleşen bu muharebeyi uzaktan dürbünüyle izleyen İngiliz Başkomutanı Hamilton, Türkleri kovanından çıkan arılara benzeterek, 'İngilizler için bu derece ümitsizce ve kan dökücü olan bu muharebelerin açıklaması asla kağıda yazılamaz' diyerek 10 Ağustos günü Türk kuvvetlerinin gösterdiği muhteşem cesareti ve üstün başarıyı itiraf etmiştir. Taarruzlarında başarısız olan düşman kuvvetleri; Gelibolu Yarımadası'ndan çekilmeye karar vermiş, Aralık 1915'te Türk topraklarını terk etmeye başlamışlardır. Çanakkale savaşlarının unutulmaz kahramanı Anafartalar Grup Komutanı Albay Mustafa Kemal'in bu başarısı ileride başlayacak ulusal kurtuluş savaşımızın bir basamağı olmuştur."
TARİHİ GÜN CANLANDIRILDI
Tören, 2'nci Kolordu Komutanlığı'na bağlı 18'inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'nda görevli askerlerin tarihteki son süngü hücumu olan Anafartalar Muharebeleri'ni canlandırmasıyla devam etti. Mustafa Kemal rolünü Piyade Er Engin Tokmak'ın üstlendiği canlandırmada; Conkbayırı'nda top atışları sırasında Anafartalar Grup Komutanı Kurmay Albay Mustafa Kemal'in göğüs cebindeki saate bir şarapnel parçasının isabet etmesine ve yaralı bir Anzak askerinin savaşa ara veren Türk askeri tarafından kucaklanıp siperine götürülmesi sahnelerine de yer verildi. Canlandırmaya katılan askerler, 100 yıl önceki kıyafetleriyle, diğer askerler ise ordunun bugün sahip olduğu kıyafetler ve son teknoloji silahlarla gösteri sonunda hep birlikte 10'uncu Yıl Marşı'nı söyledi. Marşa, töreni izleyenler Türk bayraklarını sallayarak eşlik etti. Bazı vatandaşlar, töreni izlerken duygulanıp gözyaşı döktü. Özellikle kadınlar, "İyi ki de töreni izlemeye geldik. Çok güzeldi. Zaferi canlı yaşadık. Çok duygulandık. Allah askerlerimize zeval vermesin. Allah yardımcıları olsun. Yaşasın Türkiye, yaşasın ordumuz" dedi.

FOTOĞRAFLI