Muş’ta, Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından ’Hutbe Okuma Bölge Yarışması’ yapıldı.
Salih-Muhlise Camii’nde yapılan yarışmaya Bayburt, Rize, Artvin, Erzurum, Erzincan, Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan, Bingöl ve Muş’tan 12 yarışmacı katıldı. Muş Valisi Vedat Büyükersoy, Belediye Başkanı Feyat Asya, İl Mili Eğitim Müdürü Cevdet Arslan, İl Müftü Vekili Adbulhak Akpolat, okul müdürleri ve çok sayıda kişinin izlediği yarışma büyük beğeni topladı. Öğretim Üyesi Mehmet Dinçoğlu’nun başkanlık ettiği Erzincan Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden Mustafa Doğan, Bingöl Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden Taha Kurtaran, Bayburt Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden Adem Durulmuş, Iğdır Anadolu İmama Hatip Lisesi’nden Ercan Yılmaz ve Korkut Müftüsü Şenol Şahin jüri üyeliğini yaptı.
"MUŞ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ ORGANİZASYONU ÜSTLENDİ"
Türkiye’de 10 bölgede ’Hutbe Okuma Yarışması’ düzenlediklerini belirten Milli Eğitim Bakanlığı Din Eğitimi Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Hüseyin Demirbaş, “Muş Anadolu İmam Hatip Lisesi organizasyonunda bu yarışmamız yapılıyor. Muş’a 11 ilden yarışmacılar geldi. Din Öğretimi Genel Müdürlüğü imam hatip liseleri arasında hafızlık, ezan okuma, güzel Kur’an okuma, Arapça bilgi-etkinlik yarışmaları ve son olarak da hutbe okuma yarışmaları yapmaktadır. Amacımız; öğrencilerimizi mesleki anlamda iyi yetiştirmek, onları topluma kazandırmak, yarınların güvenilir ve başarılı bir nesli olarak ortaya çıkmalarını sağlamaktır. Katkılarından dolayı Muş İl Müftülüğü’ne, Muş Anadolu İmama Hatip Lisesi’ne ve Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne teşekkür ediyorum” dedi.
"MUŞ’TAN 2 YARIŞMACI KATILDI"
Yarışmanın kuralları hakkında detaylı bilgi veren Demirtaş, “Öğrencilerimizi yarışmada güzel hutbe okumadan 20 puan, Arapçayı fasih olarak okumada 20 puan, telaffuz 20 puan, duruş, şekil ve hitabetten 20 puan olmak üzere toplam 100 puan üzerinde değerlendiriliyorlar. Jüri üyelerimiz bu öğrencilerimizi dinliyor, ölçüyor, değerlendiriyor. Bütün puan toplamları 6’ya bölünüyor ve en iyi okuyan öğrencilerimizden 3’ünü derecelendiriyoruz. Yarışma sonunda bütün yarışmacılar ödüllendirilecek. Hutbe okuma yarışmamızın finali olmayacak. Bölge yarışmaları dışında yarışma yapılmayacak. Din Öğretimi Genel Müdürlüğümüz tarafından kendilerine belge verilecek. Bu belgeler, ileride meslek yaşantılarında hanelerine artı puan olarak kaydedilecek” şeklinde konuştu.
Yarışmaya ev sahipliği yapan Muş Anadolu İmama Hatip Lisesi Müdürü Kasım Aktaş ise, Muş’tan 2 yarışmacının katıldığını ifade etti. Yarışmanın eğitimi daha da verimli hale getirdiğini kaydeden Aktaş, “İlimiz bu yıl hutbe okuma yarışmasına ev sahipliği yapıyor. 11 ilden toplam 12 yarışmacımız var. Bunlardan 2’si ilimizi temsil ediyor. İl müftülüğümüz, belediyemiz, iş adamlarımız ve sivil toplum kuruluşlarımız sağ olsunlar tüm öğrencilerimize hediyeler verecekler. Burada önemli olan çocuklarımızın yetişmesi. Arapçada öğrencilerimiz çok iyi yerlere geldiler, aynı şekilde güzel Kur’an okumada kendilerini yetiştirdiler” dedi.
Dereceye giren öğrencilere ödüllerini veren Vali Vedat Büyükersoy, “Hepimiz biliyoruz ki son yüz yılda 2 tane dünya savaşı yaşandı ve bu iki savaşında müsebbibi İslam alemi değil, bizi suçlayan Batı alemidir. İslam’da bir karıncayı bile incitmemek en büyük esastır” dedi.
Jüri oylarıyla belirlenen sonuçlara göre; Erzurum Yakutiye Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Muhammet Emin Özdemir birinci, Muş Anadolu İmama Hatip Lisesi öğrencisi Muhammed Ali Bakış ikinci ve Artvin İmam Hatip Lisesi öğrencisi İbrahim Burak Yiğit ise üçüncü oldu.