İdlib'e kimyasal saldırı düzenleyen uçakların kullandığı Şayrat hava üssünün imha edildiği bildiriliyor. Saldırıya uğrayan hava üssünden en net fotoğrafları Rus devlet televizyonu muhabiriyle Suriye devlet televizyonu geçti.

Rusya Savunma Bakanlığı, Lazkiye'deki hava üssü ve Tartus'taki deniz üssünün S-300 ve S-400 füzeleri tarafından korunduğunu duyurdu. Rusya ayrıca, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı.

Türkiye'nin füze saldırısının ardından yeniden gündeme getirdiği uçuşa yasak bölge önerisi, dünyada manşet oldu. BBC, CNN, Al Jazeera ve The Guardian gibi dünyanın en büyük yayın organları, öneriyi sayfalarına taşıdı. 

Saldırıya uğrayan Şayrat hava üssünün içinden ilk görüntüler, sosyal medya üstünden paylaşıldı. Görüntüde, üssün hasar aldığı dikkat çekiyor. Rus resmi televizyonu ise, hava üssünde açılan çukurları ve enkaz görüntülerini ekrana getirdi.

BBC muhabiri, bir askerin anlattıklarını Twitter mesajında paylaştı: "Gizlenecek zaman yoktu. Uyuyorduk, ilk füzenin dehşetiyle uyandık. Gizlenecek zaman yoktu..." Bölgedeki kaynaklar ayrıca, füzelerin düşmesiyle hava üssünde büyük bir yangın çıktığını belirtiyor.

ABD'nin Suriye'de Şam rejimine ait hava üslerini vurması, dünyada ilk haber oldu. İdlib'de hafta içinde 70'den fazla insanın kimyasal saldırıyla ölmesi üzerine Pentagon Akdeniz'deki savaş gemilerinden Suriye'ye füze fırlattı. Yedinci yılına giren iç savaşta ilk kez Suriye'deki hedefleri vuran ABD, Akdeniz'deki savaş gemilerinden 59 Tomahawk Cruise füzesi ateşlendiğini duyurdu. Füzeler saat 04.40'ta fırlatıldı, saldırıyı televizyonlar yayınlarını keserek verdi. Vurulan hedefler Şinsar ve El Şayrat hava üsleri. İngiltere, Türkiye, Fransa, Japonya, Hollanda, Suudi Arabistan, İsrail, Polonya ve Avustralya gibi devletler operasyona tam destek verdiklerini duyurdu. Şam rejiminin müttefikleri Rusya ve İran ise, tepkili.

Rus muhabirden yeni fotoğraf

14.40 : Rusya devlet televizyonunun muhabiri Evgeny Poddubnyy, Şayrat hava üssünden yeni fotoğrafları sosyal medya hesabından paylaştı. Son karede, hangarda paramparça olmuş savaş uçağı görülüyor.

14.20 : Şam rejimi lideri Beşar Esad, saldırıyı 'aptalca ve sorumsuzca' olarak niteledi, "Terörle mücadelede atılacak adımları hızlandırma azmimizi artırdı" dedi.

14.10 : Rusya Savunma Bakanlığı, Lazkiye'deki hava üssü ve Tartus'taki deniz üssünün S-300 ve S-400 füzeleri tarafından korunduğunu duyurdu.

14.05 : Türkiye'de bazı sendikalar, Ankara'daki Rusya Büyükelçiliği önünde protesto gösterisi düzenledi. Siyah tabutların dikkat çektiği gösterinin fotoğraflarını, uluslararası haber ajansları dünyaya servis etti.

35 dakika sürdü, üssün yanında İranlı askerlerin kaldığı otel var

14.00 : ABC News’e konuşan bir görgü tanığı, söz konusu saldırıyı bekleyen Suriye’nin personel ve malzemelerin bir kısmını önceden üsten çıkardığını söyledi. Füze saldırısının 35 dakika sürdüğünü belirten görgü tanığı, üssün yanında İranlı askerlerin kaldığı bir otelin bulunduğu bilgisini verdi.

BBC'ye konuşan bir başka görgü tanığı ise, "Burası çok yoğun kullanılan bir hava üssüydü, Suriye’nin her yerine savaş uçağı gönderiliyordu" dedi.

En net fotoğraflar geldi

13.45 : Suriye televizyonu, Şayrat hava üssünün en net görüntülerini ekrana getirdi. Reuters haber ajansının servis ettiği fotoğraflarda, üsteki hasar net şekilde görülüyor.

NATO'dan destek

13.20 : NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, açıklama yaptı:

"NATO Suriye'de barış ve politik bir ortamı sağlamayı amaçlayan tüm uluslararası çabaları destekliyor. Bu gelişmenin sorumlusu Suriye rejimidir. Kimyasal silahların hiçbir kullanımı kabul edilemez, yanıtsız bırakılamaz ve arkasındaki kişiler sorumlu tutulmalıdır."

ABD'den Rusya'ya mesaj

13.10 : İsrail'in eski ulusal güvenlik danışmanı Yaakov Amidror, saldırıyı şu cümlelerle değerlendirdi:

"Amerikalılar Ruslara şunu söylüyor: Siz artık ne Suriye'de ne de Ortadoğu'da tek başınıza değilsiniz; biz devreye girmek için her adımı atmaya hazırız ve eğer Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni nötralize ederseniz, onun izni olmadan da ne yapacağımızı biliyoruz."

Kaynak:Milliyet