Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) tarafından yılda iki defa yapılan “Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı”nın ikincisi meslek komitesi ve meclis üyelerinin katılımı ile SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul yönetiminde gerçekleştirildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Mahmut Kösemusul komite faaliyetlerinin önemi ve komiteler nezdinde yapılan çalışmaların şehre katkıları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kösemusul konuşmasında, “Sakarya 3. Boğaz köprüsü ve hızlı tren çalışmaları ile daha önemli bir noktaya gelmeye başladı. Kısa ve orta vadede hızlı bir büyümeye giriyor. İş dünyası olarak fırsatları görmeye davet ediyorum. OSB’lerin hayata geçmesi organize ticaret bölgeleri ile vizyon güncellemesi yapmalıyız. Vizyonumuzu genişleterek gelişmeye açık olmalıyız. Çarkların daha iyi dönmesi için firmalarımızda güncellemeler yapmalı iş kollarımızı gözden geçirmeliyiz” dedi.

Sektörel konular ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul inşaat sektöründe demir fiyatlarındaki artışın sektörü olumsuz etkilediğini ifade ederek “Ülkemizin lokomotif sektörlerinden biri olan inşaat sektörünün hammaddesi olan demirin kısa sürede bu kadar fazla yükselmesinin inşaat sektörünü zor duruma düşürdüğünü ifade etti. Bu fiyat artışının diğer inşaat ürünlerine ve konut fiyatlarına bile yansıyabileceğini ifade ederek kontrollü fiyat artışından yana olduklarını ifade etti.

"Tıbbi cihazsa marketlerde satılmamalı”

15. Meslek Komitesi Başkanı Ercan Başnuh yaptığı konuşmada, “Medikal firmalar olarak mesleğimizi en iyi şekilde ifa etmek adına düzenlemelerin tamamını destekledik. Nitelik kazandıracak yasal düzenlemelerin yine destekçisi olmaya devam edeceğiz. Bir tek problemimiz var o da Yasal düzenlemelerin Uygulanmasındaki eksiklikler. 2014 yılından beri medikal ürünlerin satışı ile ilgili bir düzenleme var ve biz bugün istenen satış noktası haline geldik. Bugün eczane ve medikal firmalar dışında medikal ürünlerin satışı sınırlanmıştır. Yasa net hükümleri de belirledi. Sağlıkla ilgili ürünler olduğu için bir niteliği gerektiren konulardır”diye konuştu. Başnuh dik duruş korsesini göstererek devlette ödemesi olan ve medikal kodu olan bir ürün olduğunu dile getirerek, “Ben bu ürünü bir ucuzluk marketinden satın aldım. Bu marketin bizim yasamızda yeri yok. Bu dik duruş korsesi tıbbi bir ürün. BİMER’e işin muhteviyatını belirttik. Ancak gelen cevap ta ürünün üzerinde üretici firma tarafından tıbbi cihaz olarak tanımlanmadığı için bir şey yapılamadığı belirtildi. Biz yasa koyucunun kurallarındaki boşluklardan faydalanılıyor. Yasaların bir şeyi tarif ederken neyi nasıl tarif ettiği konusundaki kesinliğini hissetmek istiyoruz. Bu konuda çözüm ve destek bekliyoruz” dedi.

“Bilişim ve gsm sektöründe bir standart olmalı”

31. meslek Komitesinden Meclis üyesi Necmettin Kırık telekomünikasyon ve bilişim sektörünün sıkıntılarına değinerek, “Sektörümüzün şu anda öncelikli mesele, mesleki bir standardı olmamasıdır. Hem GSM hem bilişim sektörü Türkiye’nin olmazsa olmazı. Bu sektörleri geliştirmek ve büyütmekten başka çaremiz yok. Standartlarımız, çalışanlarımızın yetkinlik belgeleri ve bir kalite olması gerekiyor. Bu konuda kamuoyu oluşturmalıyız. Destek bekliyoruz” şeklinde konuştu.

“Geri dönüşümcülerin kümelenme talebi”

17. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu ise yaptığı konuşmada,“Yasalarda aksaklıklar var ama bizim de sorunları dile getirmede bir problemimiz var. Kendimizi doğru ifade edersek yol alabiliriz. Bizim meslek grubumuzda çok fazla iş kolu var ve küçük işletmeler çoğunlukta. Küçük işletmelere baktığımızda yeterlilik belgeleri noksan. Finansal yük zaman ayıramama ya da ehemmiyetine varamadıkları için yeterlilik eğitimlerine eğilemiyorlar. Bu konuda Odamızın bilgilendirmesinden memnunuz. Küçük işletmelerin sektörel yapılanmaları için meslek grubumuzdaki geri dönüşümcülerin de aynı şekilde kümelenmeleri konusunda destek bekliyoruz” belirtti.

Program diğer konuşmacıların açıklamaları ile devam etti.