Yemek borusu yanığının, çocuklarda, mutfaklarda kireç çözücü (asit) ve yağ çözücü(alkali) olarak kullanılan temizlik malzemelerinin yanlışlıkla, az miktarda da olsa içilmesi sonucu geliştiğini belirten Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Hasan Özkan Gezer, sıvı (yağ, kireç çözücü) veya katı (lavabo açıcı) halde mutfaklara girmiş olan alkalilerin sindirim sisteminde derin yaralanmalara yol açtığını kaydetti.
Gezer, yağ çözücü ve kireç çözücünün dışındaki, çamaşır suları ve diğer deterjan tipi temizlik malzemesinin içilmesi sonucu gelişebilecek yanıkların ise nispeten, kalıcı hasar yaratmayacak yüzeysellikte gelişebileceğini söyledi.
Dr.Gezer, çocuğun yanlışlıkla ağzına aldığı maddenin yakıcı tadını fark edinceye kadar birkaç mililitre kostik sıvı, yutma refleksiyle yemek borusuna doğru hareket edeceğini belirterek, "Yutulan madde ve miktara bağlı olarak çocuğun yemek borusunda çeşitli derecelerde yanıklar oluşur. Erken dönemde hiçbir belirti olmayabileceği gibi, hastanın tükürüğünü dahi yutamaması, ağız ve hatta göğüs çevresi ciltte yanık yaraları gibi ciddi belirtiler de görülebilir. Eğer kostik madde hava yolu ile temas etmişse solunum güçlüğü belirtileri ön plana çıkabilir dedi.
Fark edildiği an doktora götürülmeli

Bu tür vakalarda ana belirtinin ağız yaraları ve tükürüğün yutulamaması olduğunu ifade eden Dr.Gezer, "Ancak eğer aile çocuğun içtiğinden şüpheleniyorsa; bu bulguların olmaması, yemek borusu yanığı olmadığı anlamına gelmez. Bu durumda çocuk mutlaka uzman hekime götürülmelidir. Çocuk kostik madde almış veya aldığından şüpheleniliyorsa asla kusturulmamalı, yoğurt, süt gibi gıdalar verilmemelidir. Vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir diye konuştu.
Yemek borusunun yanıp yanmadığının anlaşılmasının tek yolunun endoskopi ile yemek borusu ve bazen de midenin değerlendirilmesi olduğunu ifade eden Dr. Gezer, "Kostik madde içtiği belirtilen çocuklar endoskopi yapılana kadar yanık olarak kabul edilmelidir. Çocuğun fizik durumu uygun olur olmaz ilk 48 saat içinde yapılması gereken endoskopi sonucuna göre tedaviye devam edilir veya hasta beslenerek taburcu edilir. Eğer hastada ciddi yanık tespit edilirse, tedavinin en önemli basamağı 'yemek borusundaki yanık bölgesine herhangi bir besinin temas etmemesi' olduğundan, bu hastalar, mideye sonda yerleştirilerek beslenir.Bu nedenle hastanede yatmaları gerekir bilgisini verdi.
Medikal tedavi 1 hafta sürüyor

Bu hastalarda medikal tedavinin 1 haftaya tamamlandıktan sonra kontrol endoskopi yapıldığını, yanık alanları düzelmiş ise hastanın sondasının çekilerek beslenme başlatıldığını ve hastanın taburcu edildiğini söyleyen Dr. Gezer, şöyle devam etti:"Üçüncü haftanın sonunda yanığa bağlı gelişebilecek geç komplikasyonlardan olan yemek borusu veya mide çıkışında darlık araştırılması amacı ile ilaçlı yemek borusu ve mide filmi çekilir. Darlık gelişmiş ise buna yönelik tedavi programı yapılır. Darlık tedavisine, bir çok yöntem kullanıldı. Ancak biz,bu hastalarda balon genişletme yöntemini kullanıyoruz. Bu yöntemdeki başarı oranlarımız da diğer yöntemlerle kıyaslandığında oldukça yüksek.
Dr.Gezer, lavabo açıcılar, fırın, tuvalet, ev temizleyicileri, beyazlatıcı ürünler, bulaşık deterjanları, clinitest tabletler, saat pilleri, saç düzleştiricilerin alkali yapıdaki; metal temizleyiciler, havuz temizleyicileri, pas önleyiciler, pil sıvılarının da asitik yapıdaki maddeler olduğunu söyledi.