Elazığ’da 80 yaşındaki Mustafa Karasu, eski kağıt ve madeni paraları satarak geçimini sağlıyor.
Enflasyona yenik düşerek zamanla yerini çok sıfırlı banknotlara bırakan eski paralar, Elazığ’da yer tezgahlarında satılıyor. 80 yaşındaki Mustafa Karasu da, geçimini eski kağıt ve madeni paraları satarak geçirenlerden biri. İzzetpaşa Camisi girişinde yere serdiği kağıt ve madeni paraları satmak için saatlerce bekleyen Karasu, çoğu 50 yıl önce basılan paralara ilginin az olduğunu söyledi.
Çok partili döneme geçiş sırasında basılan paralar da dahil bir çok tarihi parayı tezgahında bulunduran Karasu, paraların değerinin çıkış tarihi ve seri numaralarına göre değiştiğini ifade etti. Büyükbabasından kalan tarihi eser niteliğindeki paraları bugüne kadar topladığını anlatan Karasu, "Bu paraların hepsi tarihi eser niteliğinde. Büyükbabamdan ve diğer akrabalarımdan kalan bu paraları satmaya çalışıyorum ancak ilgi az. Bende bu paraların basım tarihlerini ve hikayelerini içeren katalog da var. Bu katalog sayesinde vatandaşlara paraların değerini anlatma fırsatı buluyorum. Ama yine de kimse ilgi göstermiyor. Hem Türkiye cumhuriyetinin hem de yabancı ülkelerin paralarını satıyorum. Şu anda bendeki en eski para 5 lira ve Z serisi. Dolayısıyla 300 lira fiyatı. 350 lira olan eski paralar da var. En düşük eski paranın değeri ise 5 lira. Fiyatlar böyle. Gelip soranlar oluyor bazen alanlar da oluyor başka paralarla takas etmek isteyenler de. Ben eski paraları toplamaya devam edeceğim" dedi.
Cadde üzerinde eski para satıldığını gören vatandaşlarsa şaşkınlıklarını gizleyemedi. Paraları inceleyen vatandaşlar, eski paralardan çoğunu hatırladıklarını ancak satın almayı düşünmediklerini ifade etti.