Kayseri Valisi Orhan Düzgün, kentteki kültür varlıklarının korunması, restorasyonu ve muhafaza edilmesi amacıyla son 10 yılda Kayseri Valiliğince, kültür varlıklarının korunması katkı payından, başta belediyeler olmak üzere tarihi yapıların restorasyonunu gerçekleştiren kamu kurumlarına 36 milyon TL’lik destek sağlandığını söyledi.

Vali Düzgün, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu’nun hükümleri kapsamında kültür ve tabiat varlıklarının korunması amacıyla emlak vergilerinden katkı payı tahsil edildiğini ve bu paranın Kayseri Valiliği Yatırım izleme ve Koordinasyon Başkanlığı bünyesindeki bir hesapta toplandığını hatırlattı.

2006 yılından bu yana 36 milyon TL tutarındaki fonun Kayseri’nin kültür varlıklarının korunması ve restorasyonu için hazırlanan projelere kaynak oluşturduğunu kaydeden Vali Düzgün, bugüne kadar Kültür Bakanlığı projeleri ile kamu kurumları ve belediyelerin projelerinin hayata geçirilmesinin sağlandığını ve pek çok projenin sonuçlandırılarak Kayseri’nin kültür mirasına sahip çıkıldığını ifade etti.
Vali Düzgün, önemli bir kültür ve tarih mirasına sahip Kayseri’de bu mirasa sahip çıkarak gelecek nesillere aktarılmasının önemini vurgulayarak, şu bilgileri verdi:

“Pek çok medeniyetin yaşadığı, farklı kültürlerin bir araya geldiği ilimiz toprakları, kültürel miras açısından Türkiye’nin en önemli coğrafyaları arasındadır. Kültür varlıkları açısından zengin ilimizde, onların korunarak tanıtılması ve gelecek kuşaklara aktarılması konusunda herkese sorumluluk düşmektedir. Bu bilinç ve sorumlulukla bu alanda yapılan çalışmaları yakından takip ediyoruz. 2006 yılından beri kültür varlıkları katkı payında toplanan yaklaşık 36 milyon TL, amacına uygun projelerin hayata geçirilmesi için kullanıldı. 2006 yılında beş, 2007 yılında altı, 2008 yılında beş, 2009 yılında ondokuz, 2010 yılında kırk, 2011 yılında yirmi dört, 2012 yılında otuz dört, 2013 yılında onbir, 2014 yılında sekiz, 2015 yılında ise 26 çalışma yürütülmüş ve katkı payından sağlanan kaynaklarla kamulaştırma, restorasyon, korunma ve muhafazaya yönelik hazırlanan projeler sonuçlandırılmıştır”
Vali Düzgün, insanlığın ortak mirası olarak kabul edilen kültür varlıklarının tahribatına ya da yok olmasına göz yumulamayacağına işaret ederek, Kayseri’de yürütülen çalışmaların sonuçlarının kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

Vali Düzgün, Kayseri merkez başta olmak üzere Bünyan, Develi, Felahiye, İncesu, Yeşilhisar, Tomarza, Talas ve Pınarbaşı ilçelerinde gerek Kültür Bakanlığı gerek Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı gerekse de belediyeler eliyle projeler hazırlanarak kültür varlıklarının gelecek nesillere taşınmasının sağlandığını sözlerine ekledi.