Malatya Ticaret Borsası’nın Nisan ayı meclis toplantısı Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Özbey, Yönetim kurulu üyeleri ile Meclis üyelerinin katılımı ile Ticaret Borsası toplantı salonunda gerçekleştirildi.
2015 yılı Ocak-Mart döneminde Türkiye ve Malatya ekonomisinde yaşanan gelişmeler, Malatya Ticaret Borsası Akademik Danışmanı Doç. Dr. Ahmet Uğur tarafından meclis üyelerine rapor halinde sunuldu. Sunumda ihracattan, konut satışına bir çok konuda üyelere detaylı bir rapor sunuldu. Geride kalan Mart ayında Malatya’nın ihracatının 22 milyon 99 bin 35 dolar olduğu belirtilirken bu orandaki en büyük pay ise 10 milyon 39 bin 83 dolar ile kuru meyve ve mamullerinde gerçekleşti. Yine Mart ayındaki konut satışlarına bakıldığında ise bir artışın yaşandığı göze çarpıyor. Kentte Mart ayında 513’ü sıfır olmak üzere toplam bin 58 konut alıcı buldu. 2015’’in ilk 3 ayı toplamına bakıldığında ise şehirde şu ana kadar toplam 2 bin 654 ev satılmış durumda.
2015 yılının Ocak-Şubat döneminde Malatya’da 3 yatırım teşvik belgesi alınırken 12 milyon TL’lik sabit yatırım karşılığında 90 istihdamın yapıldığı bilgisi verildi. Yine açıklanan verilerde 2015 yılı Çek-Senet istatistiklerine bakıldığında gözle görülür bir artışın yaşandığı görülüyor. Protesto edilen senet sayısında oran bir önceki aya göre aynı kalırken karşılıksız işlem yapılan çek sayısının Şubat’ta 206 iken Mart’ta 385’e çıktığı görülüyor. Tutar olarak bakıldığında ise karşılıksız çek tutarı 7 bin 132 TL olarak kayıtlara geçiyor.
Nakdi kredilerin dağılımına bakıldığında ise Malatya’da 2015 Şubat ayında kamu ve özel bankalardan toplam 4 milyon 739 bin 815 TL kredi kullanıldığı belirtildi.