Antalya’nın Kemer ilçesinde uzun yıllar kamu görevlilerine lojman olarak hizmet veren ancak geçen yıl hazırlanan yapı performans raporuna göre çökme tehlikesi bulunduğu gerekçesiyle boşaltılan 12 bloğun yıkımına başlandı. Turizm sezonu ortasında yapılan yıkıma bazı vatandaşlar tepki gösterdi.

Kemer ilçesinde Güney Antalya Turizm Gelişim Projesi kapsamında 1980’li yılların başında inşa edilen ve 12 binada toplam 108 daire bulunan sitedeki bazı binalarda, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz yıl özel bir firmaya yapı performans testi yaptırılmıştı. Firma tarafından binaların kolonlarında Karot basınç ve röntgen cihazlarıyla inceleme ve çeşitli testler yapılmış, hazırlanan raporda yapıların yaşı, kullanılan malzemede meydana gelen korozyon ve mukavemetlerinin düşük olması sebebiyle göçme riski bulunduğu, binanın kullanılmasının can güvenliği bakımından sakıncalı ve yıkılmasının uygun olduğu belirtilmişti. Bunun üzerine binaların acilen boşaltılması için içinde oturan kamu görevlilerine yazı gönderilmişti.

Lojmanların tamamen boşaltılmasından sonra yıkım işlemine başlandı. İlçenin turizm bölgesinde yer alan Merkez Mahallesi’ndeki binaların yıkımı sırasında makinalarının çıkardığı gürültü ve yükselen toz çevredekilerin tepkisine yol açtı. Yıkımına başlanın lojmanların karşısında her Salı günü kurulan ve binlerce turistin alışveriş için geldiği giyim pazarının bulunması, esnafın da şikayetine sebep oldu.

Yıkıma tepki gösteren esnaflardan Hasan Ercan, “Burası Kemer, bölgenin turizm cenneti olan tek yer burası bugün salı pazarı tekstil pazarının olduğu yer, endüstri üreten bir yer değiliz. Turizmden geçim kaynağını kazanan bir sürü esnaf arkadaşımız var. Takırtıyı mı dinleyecek? Takırtının olacağı zaman bugün değil. Mevsimi hiç değil, bir tane köylümüz bungalov ev yapmaya kalksa izin vermeyecekler. Niye, çünkü turizm mevsiminde bunların olmayacağını bütün kamu kurumları biliyor" dedi.