DİYARBAKIR'da düzenlenen Gençlik Konferansı'na katılan PYD Eş Başkanı Salih Müslim'in eşi ve Kobani Halk Meclisi Başkanı Ayşe Efendi, bölgede IŞİD'in Kürtlerin üzerine saldırtıldığını belirterek, "Ya IŞİD ile Kürtleri yok edecekler, ya da Kürtlerin eliyle IŞİD'i yok edecekler" dedi.
Diyarbakır'da, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından Kayapınar Belediyesi Cegerxwin Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi'inde düzenlenen, '1'inci Ortadoğu Demokratik Gençlik konferansı'na, HDP Milletvekilleri Mülkiye Birtane, Ayla Akat Ata, Sebahat Tuncel, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, DBP Eş Başkanı Kamuran Yüksek, Kobani Halk Meclisi Başkanı Ayşe Efendi ve dünyanın 15 ülkesinden gençler katıldı. Kürt marşı olarak bilinen 'Ey Rakip'in okunması ile başlayan konferansa, Kuzey Irak'tan katılan gençlerin ellerinde bölgesel Kürt yönetiminin bayrakları olduğu görüldü. Saygı duruşu sırasında ise bazı gençlerin zafer işareti yaptığı, bazılarının sol yumruklarını havaya kaldırdığı ve bazılarının ise, ellerini göğüslerine koyduğu görüldü.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Suriye'deki PKK'nın bu ülkedeki kolu olan PYD'nin Eş Başkanı Salih Müslim'in eşi ve Kobani Halk Meclisi Başkanı Ayşe Efendi, bu kadar genci bir arada bulunmasından çok duygulandığını, Kobani merkezde çatışmaların olmadığını ancak, çevresinde şiddetli savaşın sürdüğünü söyledi. IŞİD'in Kürtlerin üzerine saldırtıldığını söyleyen Efendi, "Ya IŞİD ile Kürtleri yok edecekler, ya da Kürtlerin eliyle IŞİD'i yok edecekler" dedi.
Kürt kadınının mücadelesini anlatan Efendi, "Daha önce babası ve kardeşlerinin yanında yemek bile yiyemeyen Kürt kızları ve kadınları, şimdi onlarla aynı mevzide savaşıyor. Apocu ruh ile hareket etmeseydik başaramazdık. Bugün bütün dünyanın gözü Kobani'dedir. Öcalan'ın demokratik özerklik projesi ile bunu başardık. Kürtler, 100 yıldır bugünkü fırsatları arıyordu. Abdullah Öcalan'ın seferberlik çağrısından sonra halen seferberlik içerisindeyiz. Sizin gibi gençler olduğu sürece biz direnmeye devam edeceğiz. Yeni bir Kobani'yi, Türkiye'nin Anadolu'sundan, İran'ın farsından ve Irak'ın Saddam zihniyetinden arınarak kurmamız lazımdır. IŞİD Kobani'ye atlı geldi ama yaya bile kaçamayacaklar. Onlar Kobani'de mezara girecekler. ABD, Kürtlerin kara kaşına değil, Kürt kadınlarının verdiği direnişe aşık oldular. Fransa sarayında YPG komutanları ağırlandı. Bu Kürt kadının geldiği yeri gösteriyor" dedi.
Milletvekilleri Sabahat Tuncel, Mülkiye Birtane ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak birer selamlama konuşması yaptı. DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, kendi kaderlerini belirleme irade ve güçlerinin olduğunu, yıllardır kapitalist güçlerin hegemonyası altındaki Ortadoğu'da halkların nerdeyse kendilerini ikinci sınıf vatandaş olarak gördüklerini söyledi. Milliyetçiliğin insanları birbirinden ayıran bir zehir olduğunun altını çizen Yüksek, "Bu zehri içimizden söküp atmalıyız. Yeniden din, dil, ırk ayrımı yapmadan toplumsallaşmayı hedef almamız gerekiyor" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI