Balıkesir’den Aliağa ve Bandırma limanlarına hareket eden 2 katarda 19 firmanın ürünleri sayesinde toplam 5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

Balıkesir Gökköy Lojistik Merkezi’nde başlatılan “Konteyner İhracat Seferberliği Töreni” geniş bir katılımla gerçekleştirildi. Törende açılış konuşması yapan Balıkesir Sanayi Odası Başkanı İsmail Uğur Balıkesir sanayisi için dönüm noktalarından birine tanıklık ettiklerini belirterek “Balıkesir Gökköy Lojistik Merkezi’nde inşallah ihracat seferberliğini başlatmış bulunacağız, ilk katarlarımız hareket edecek. Tabi burada değerli sanayicilerimizin, Devlet Demiryollarımızın bize ciddi bir şekilde katkısı oldu. Bugünkü programımızı yapmak için üretimlerini ayarladılar, konteynerlerini ayarladılar ve DDY de hatlarla ilgili gerekli düzenlemeyi yaptı. Balıkesir son 3-4 yılda ulaşımda ciddi vizyon projeler sayesinde bir cazibe merkezi haline geldi. Balıkesir I ve II. Organize Sanayi Bölgeleri, Ayvalık’ta şu anda bir Organize Sanayi Bölgesi çalışması var, Dursunbey’de, Gönen’de Bandırma’da Organize Sanayi Bölgeleri şu anda yüzde 80-90 doluluğa ulaştı, Balıkesir bir cazibe merkezi haline geldi. Bizler de Sanayi Odası, Ticaret Odası, Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü olarak müteşebbis heyetimizle birlikte sanayicilerimiz için, yatırımcılar için neler yapabiliriz, üretimlerini nasıl kolaylaştırabiliriz, yatırım ortamını nasıl rahatlatabiliriz diye sürekli çalışmalar içindeyiz. Tabi bunların içinde sanayicinin ve yatırımcının önünü açmak adına istihdam ile ilgili, mesleki eğitimle ilgili, yan sanayi ve lojistik ile ilgili üç ana konu üzerinde çalışmalara başladık. Bunlardan en önemlisi mesleki eğitim. Mayıs ayında bir mesleki eğitim seferberliği başlattık Milli Eğitim Müdürlüğü ve Sayın Valimizle birlikte. TEOG sınavından önce okulları dolaşarak öğrencilere meslek liselerini tercih edin dedik. İş hayatına bir an önce atılın ki sanayicimizin kalifiye eleman ihtiyacını çözmemiz gerekiyor. İşlerimiz işi Allah’a hamdolsun. İhracatımız, ithalatımız oluyor. Ama en önemlisi kaynak yapacak, elektrik panosu yapacak, çalışacak eleman bulmakta hepimiz zorluk çekiyoruz. Şu anda mesleki eğitime çok önem vermemiz gerekiyor” dedi.

Hedef 1 milyar dolarlık ihracat

Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Fahri Ermişler Balıkesir’e, Balıkesir’in ekonomisine hizmet eden değer veren, ekonomisine büyümesine katkı sağlayan herkese Balıkesir Ticaret Odası adına saygı ve sevgilerimi sunduğunu ifade ederek “Sanayi Odası Başkanımız İsmail Bey çoğu konuyu özetledi. Burası tabi ki büyük bir yatırım 80 milyon liraya yaklaşan ve bundan sonrada durmayan ve ilerleyecek bir yatırım. Bizde Balıkesir’de ki üyelerimizle birlikte bu yatırıma sahip çıkmamız büyütmemiz gerekiyor. Bunun da özeti şu aslında bu gün itibariyle Balıkesir’in ihracatı 373 milyon TL. Bizim hedefiz 2023’de en az 1 milyar dolar olmasını hedefliyoruz. İşte bu hedeflere ulaşmak için ürettiğimiz ürünlerin hedef pazarlara ulaştırmak için lojistik çok önemli bir kalem, çok önemli bir maliyet. Bu maliyette de elimizden geldiğince üreticinin, esnafın, tüccarın maliyetini düşürme noktasında bizde çalışmalarımızı hem odalar olarak, hem de kurumlar olarak Balıkesir’e yapmaya devam ediyoruz. Malumunuz hem deniz hem de kara yolundan daha düşük maliyette tren yolu. İşte bu büyük yatırımı da hem büyüterek hem sahip çıkarak bundan sonraki süreçte de az önce bahsetmiş olduğum en az 1 milyar dolar ihracat hedefine Balıkesir’i ulaştırmamız ve daha da büyütmemiz bizim boynumuzun borcu. Hem odalar olarak, esnafımızla, tüccarımızla, sanayicimizle bu hedefe ulaşma noktasında Türkiye’nin 500 milyar dolar, Balıkesir’in 1 milyar dolar en az ihracat hedefine ulaşma noktasında bugün çok önemli bir adın atılıyor. Bu adıma destek veren hem kurumlarımıza, kuruluşlarımıza, sanayicimize, esnafımıza ve burada olan olmayan herkese teşekkür ediyorum. İnşallah bu seferberliğimizle birlikte bundan sonraki süreçte hep beraber el ele daha büyük hedeflere Balıkesir olarak koşacağız, ülkemizi de bu hedeflere ulaştıracağız. Ben emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Devlet Demir Yolları 3. Bölge Müdürü Selim Koçbay, DDY Taşımacılık A.Ş. Bölge Müdürü Müslüm Yurdakul’un konuşmalarının ardından Konteyner İhracat Seferberliğine katkı sağlayan firma temsilcilerine plaket verildi. Ardından Balıkesir Sanayi Odası Başkanı İsmail Uğur, Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Fahri Ermişler trenlere hareket emri verdi.