TRABZON (AA) - Trabzon'da 16-22 Ekim tarihlerinde "Ürün Güvenliği Haftası" kapsamında çeşitli programlar düzenleneceği bildirildi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mehmet Şafak, yaptığı yazılı açıklamada, 16-22 Ekim tarihlerinde ülke genelinde "Ürün Güvenliği Haftası" nedeniyle yapılacak etkinliklerle ilgili bilgi vererek, vatandaşların günlük hayatta kullandığı asansörden, elektrikli ev aletlerine, gaz yakan cihazlardan, otomotiv aksam ve parçalarına kadar birçok ürünün piyasadaki denetimlerinin bakanlık tarafından gerçekleştirildiğini belirtti.

Piyasa Gözetimi ve Denetimi olarak adlandırılan faaliyetlerin piyasada yer alan ve satışa sunulan ürünlerin güvenli bir şekilde kullanılmasının amaçlandığını belirten Şafak, şunları kaydetti:

"Bakanlık olarak ülkemizin 81 ilindeki İl Müdürlüklerimiz ve 700'e yakın sayıdaki denetçimiz ile vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği için çalışmaktayız. Denetimlerde öncelikle ürünlerin sahip olması gereken ve ürünün güvenli bir şekilde üretildiğini gösteren belgeler incelenmekte, denetçilerimiz tarafından gerek görülmesi durumunda ürün test ve muayeneye gönderilmekte ve bu işlemler sonucunda güvensiz olduğu tespit edilen ürünler için piyasadan toplatmaya varan önlemler alınabilmektedir."

Şafak, bakanlığın yapıcı yaklaşımına rağmen, piyasanın teknik düzenlemesine uygun olmayan veya güvensiz ürün arz edenler hakkında da gerekli idari yaptırımların uygulandığını işaret ederek, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü olarak kendilerine ulaşan her türlü ihbar ve şikayeti değerlendirdiklerini kaydetti.

Vatandaşların güvenli ürünleri kullanması, tercih etmesi ve güvensiz ürünler konusunda farkındalık oluşturmanın en az yapılan denetimler kadar etkili ve önemli olduğuna dikkati çeken Şafak, şöyle devam etti:

"İl Müdürlüğü olarak hafta kapsamında ilimizde ürün güvenliği konusundaki bilinç düzeyinin artırılmasına yönelik çeşitli etkinlikler düzenleyeceğiz. 18 Ekim'de Ortahisar Hasan Ali Yücel İlkokulu'nda, 19 Ekim tarihinde Ortahisar Kanuni İlkokulu'nda öğrencilerimize yönelik bilinçlendirme sunumları gerçekleştireceğiz. 17 Ekim'de Milli Eğitim Ek Bina Toplantı Salonu'nda ürün güvenliği bilincinin geliştirilmesi hedefi doğrultusunda kamu kurum ve kuruluşlarına yönelik 'Ürün Güvenliği ve Asansörlerde Periyodik Muayene' konulu bir konferans düzenlenecektir."