TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Son zamanlarda yaşanan trafik kazalarının yüzde altmışı, seyir halindeyken cep telefonu kullanımından kaynaklı” dedi.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, geçtiğimiz Ağustos ayında yurt genelinde toplam 39 bin 99 trafik kazasının meydana geldiğine dikkat çekerek, bu kazaların başlıca sebebinin sürücü hatalarından kaynaklandığını dile getirdi. Aşırı hızla araç kullanma, hatalı sollama ve alkollü araç kullanma gibi hataların yanı sıra başlıca sürücü hatasının araç kullanırken cep telefonuyla konuşmak olduğuna işaret eden Palandöken, “Yol güvenliği konusunda Almanya, Avusturya ve İsviçre’de yapılan araştırmalarda, özellikle son 3 yılda yaşanan trafik kazalarının yüzde 60’ının cep telefonu kullanımı nedeniyle gerçekleştiği ortaya koyuldu. Genele baktığımızda bu çok ciddi bir oran. Araç kullanırken telefonla konuşmak, alkollü araç kullanmak kadar tehlikeli bir durum haline geldi” diye konuştu.

“Kaza riski 4 katına çıkıyor”

Dünya Sağlık Örgütü Raporu’na göre sürücülerin yüzde 20’sinin direksiyon başındayken telefonlarını kontrol ettiklerini hatırlatan Palandöken, “Akıllı telefon kullanarak araç kullanmak, kaza riskini 4 katına çıkarıyor. Burada yalnızca telefon konuşması esnasındaki riskten bahsetmiyoruz. Hacettepe Üniversitesi Trafik ve Yol Güvenliği Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin ‘Trafikte Cep Telefonu Kullanımı’ raporuna göre telefon beklerken veya görüşme bittikten sonra da kaza riski devam ediyor. Yapılan araştırmalarda, telefon görüşmesi bittikten sonra kişinin konuşmalar üzerine düşünerek dikkatini toplayamadığı ve görüşme bittikten sonraki 5 dakika içinde kaza riskinin 4,8 kat arttığı belirlendi. Özellikle telefon konuşmasının yoğunluğu kişinin dikkat dağınıklığı üzerinde büyük rol oynuyor” şeklinde konuştu.

“Araca bağlı telefonlar da işe yaramıyor”

Palandöken, yeni teknoloji sayesinde ele alınmadan kullanılan cep telefonlarının da kaza riskini devam ettirdiğini belirterek şunları kaydetti, “Bazı sürücüler, telefonlarını araca bağlayarak fiziksel temas olmadan da kullanmaya devam ediyor. Ancak bu önlem de kaza riskini azaltmıyor. Çünkü cep telefonu kullanımı sürücüyü fiziksel olarak meşgul etmekten ziyade, artan zihinsel faaliyeti ve konsantrasyon eksikliği nedeniyle risk taşıyor. Burada sürücünün deneyimli olması veya cep telefonu kullanmaya alışkın olması da riski azaltmaya yetmemektedir. O yüzden benim sürücülere tavsiyem, araç kullanırken cep telefonlarını kapatmaları yönündedir. Geçtiğimiz Ağustos ayında yaşanan 39 bin 99 trafik kazasının 7 bin 935’i sürücünün araç hızını yol, hava ve trafiğin gerektirdiği şartlara uyduramamasından kaynaklıdır.”