Osman URAS / BODRUM (Muğla), )- MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'nin tek sulak alanı olan Gölköy sulak alanının korunarak gelecek nesillere taşınması ve uygulanacak yeni projenin oluşturulması amacıyla Doğa Koruma ve Mili Parklar 4'üncü Bölge Müdürü Rahmi Bayrak incelemelerde bulundu. Bayrak "Yapılması gerekenler konusunda bir yol haritası hazırlayacağız. Gelecek kuşaklara bu alanı koruyarak aktarmak vecibesini yapmış olacağız" dedi.

Bodrum'un Göltürkbükü Mahallesi Gölköy mevkiinde bulunan sulak alanın korunması için daha önce Mavi Yol Girişimi ve Peyzaj Mimarları Odası Muğla Temsilciliği'nin yaptığı projenin geliştirilip, güncellenerek devamını sağlanması için bölgeye davet edilen yetkililer incelemelerde bulundu. Yerli halkın, içerisinde bulunduğu göle 'Akdeniz Gölü' adını verdiği 35 hektarlık sulak alandaki incelemede Doğa Koruma ve Mili Parklar 4'üncü Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, şube müdürleri, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden ilgili Öğretim Üyeleri, peyzaj mimarları, Mavi Yol Girişimi ve TEMA temsilcileri yer aldı. Doğa Koruma ve Mili Parklar 4'üncü Bölge Müdürlüğü'ne bağlı yetkililer çevreciler eşliğinde yerinde incelemede bulunarak bilgi aldı. Daha sonra Gölköy'deki sulak alanla ilgili 2009 yılında başlatılan ancak kesintiye uğrayan koruma projesi hakkında Bodrum Trafo Kafe'de Peyzaj Mimarları Odası Muğla İl Temsilcisi Yurdanur Uzun'un sunumu ve değerlendirme toplantısı yapıldı.

SULAK ALANA MÜDAHALELER TESPİT EDİLDİ

Sulak alandaki inceleme sırasında Mavi Yol Girişimi Sözcüsü Filiz Dizdar, geçtiğimiz günlerde aynı yere düzenledikleri gezide, son zamanlardaki yağışlara rağmen taban suyunun az olduğunu gördüklerini söyledi. Dizdar, ilgililer yapılan inceleme sırasında sulak alana gidilen yol üzerinde bir kanalı göstererek "Buradan iş makinesi ile kanal açılmış. Su buradan çekilmiş. İç tarafta bir kanal daha var. Halen birçok kuş ve balık çeşitlerine sahip olan bu alan, kısmen 3'üncü derece arkeolojik, kısmen de 1'inci derece doğal sit. Müdahale olmaması lazım. Bu önemli alanı el birliği ile koruyamadık" dedi. Ayrıca bölgede bazı yerlerin çitle çevrili olup keçi otlatıldığı, hafriyat yığını olduğu da gözlendi.

"BU ALANIN GÜZELLİĞİNE GÜZELLİK KATMAK HEPİMİZE GURUR VERECEK"

Manisa merkezli olmak üzere İzmir, Aydın ve Muğla'yı kapsayan Doğa Koruma ve Milli Parklar 4'üncü Bölge Müdürlüğü'nün çalışma alanlarını anlatan Rahmi Bayrak, "Tarihe bakarsak insanlar su kıyısını yaşam merkezi olarak seçmişlerdir. Su hayat kaynağıdır. Özellikle sulak alanlar çok önemlidir. Bunun bir örneğini de burada görüyoruz. Endemik olduğu belirtilen hurmanın çok kıymetli olduğu anlaşılıyor. Bütün flora faunasıyla gezdiğimiz yer görsel değeri de olan bir alan. Bu alanların korunması bizim ve tüm vatandaşların görevidir" dedi.

Kendi bakanlığı ve ilgili bakanlıklar, Muğla ve Bodrum Belediyesi, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların katkı vererek Gölköy Sulak Alanı'nı daha iyi bir noktaya götürmek gerektiğini söyleyen Bayrak şöyle devam etti:

"Sulak alan olarak envanter çalışması yapmamız gerekiyor. Bundan sonra buranın statüsünün ne olacağı konusunda ilgili bakanlıklarla değerlendirme yapmamız lazım. Alanla ilgili yapılacak olan çalışma, diğer kamu kurum kuruluşlarının görüşlerinin sonucunda bir ortak noktaya ulaşacak. Burada ne yapılabilir bunları ortaya koyup süratli bir şekilde çalışmamız gerekiyor. Sulak alanın bulunduğu noktada çok sıkıntı görmedim. Ufak tefek şeyler var ama belediye ve bizler süratle çözeriz diye düşünüyorum. Bu alanın güzelliğine güzellik katmak hepimiz gurur verecek. Gelecek kuşaklarımıza bu alanı koruyarak aktarmak vecibesini yapmış olacağız. Yapılması gerekenleri çalışarak bir yol haritası hazırlayacağız"

"ÇOK MUTLU VE UMUTLU OLDUK"

Sulak alanla ilgili 2009 yılında başlatılan ancak kesintiye uğrayan koruma projesini geliştirip güncelleyerek devamını sağlayacaklarını söyleyen Mavi Yol Girişimi Sözcüsü Filiz Dizdar ise "Çok mutlu ve umutlu olduk. Muğla Valiliği'nin yaptığı sulak alan toplantısına gitmiştik. Bodrum'daki çalışma için orada katılımcılardan destek isteyip onları davet ettik. İlgili bölge müdürü, şube müdürleri, öğretim üyeleri buraya geldi. Bundan sonra bu konuda çalışmalara devam edeceğiz" diye konuştu.

10 AYLIK DENİZ BEBEK İLGİ ODAĞI OLDU

Doğa Koruma ve Mili Parklar 4'üncü Bölge Müdürlüğü'nden gelen yetkililer ve bazı katılımcıların ayakkabılarının üzerine, diz kapaklarına kadar çıkan bağcıklı poşetler geçirerek sulak alandaki inceleme gezileri sırasında 10 aylık Deniz bebek ilgi odağı oldu. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi olan Yrd. Doç. Dr. Sergender Sezer'in kız çocuğu Deniz Sezer'e katılımcılar yoğun ilgi gösterdi. Bazı yerlerinde yürümekte bile güçlük çekinle sulak alanda Deniz Sezer'i, içinde bulunduğu bebek arabasını ile kaldırıp taşıyan babası Sergender Sezer, "O da doğayı koruyacak. Onunla burada olmak benim için oldukça zevkli oldu" dedi.

FOTOĞRAF