Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, kentte bulunan 3 mahalleye yerinde kentsel dönüşüm yapılacağını duyurarak, yerinde kentsel dönüşümde belediyenin bir kazancı olmayacağını, vatandaşların ve şehrin kazanacağını söyledi.

Başkan Gürkan, belediye meclis salonunda konuyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Gürkan, 3 mahallenin yerinde kentsel dönüşüm yapılacağını belirterek, “Edirne’de yeni yerleşim dediğimiz ama aslında eskimiş yerleşim 1. Murat, Fatih ve Kocasinan Mahallerimizin büyük bölümünü kapsayan yerinde kentsel dönüşümün ilk startını veriyoruz. Yerinde kentsel dönüşüm zor bir süreç. Bu tür ciddi işlerde ön hazırlık gerekiyor. Arkadaşlarımız yaklaşık 10 aydır yapı stokları eskimiş bölgemizdeki bin 500 dönümlük alandan bahsediyoruz. Vatandaşlarımızdan hiç kimseyi, yıllardır komşuluk ilişkilerinin olduğu, çocuklarının doğduğu bölgeden koparmadan, yerinde daha konforlu ama daha önemlisi daha sağlam daha modern, deprem yönetmeliklerine uygun sıhhi konutlarda oturtmak temel hedefim. Temennimiz vatandaşlarımızın sahip olduğu hakları savunmak hatta geliştirebildiğimiz kadar geliştirmek” dedi.

“Bütçe beklentimiz yok”

Edirne Belediyesi’nin hiçbir kar amacı olmadığı ifade eden Gürkan, “Belediye olarak bir kar, para, bütçe beklentimiz yok. Böyle bir şeyde olmayacak. Biz halkın belediyesiyiz. Buradan elde edilecek tüm kazanç doğrudan vatandaşımıza yansıyacak bir kazanç olacaktır” şeklinde konuştu.

“Yollar daha geniş olacak”

Yerinde kentsel dönüşümle bazı sorunların kalkacağını hatırlatan Gürkan, “Yerinde kentsel dönüşüm projesinin planını bu şehirde yaşayan, sorumluluk sahibi, meslek adamlarıyla ve bu işin doğrudan muhatabı olan değerli hemşerilerimizle beraber yapacağız. Mahalle halkının yerinde yapacağı bir kentsel dönüşüm planı olacak. Düzensiz yapılaşma daha düzenli bir hale gelecek. Yollar daha geniş olacak. Daha sağlıklı ara yollar. Mesela 1. Murat Mahallesinde yaşadığımız gibi aslında imar projelerinde, ruhsatlarında bodrum, sığınak gibi yerlerin kaçak olarak dükkana dönüşmüş olması ama en küçük yağmur yağmasında su basmasının önüne geçmiş olacağız. Daha düzgün ticaret alanları daha düzgün iş yerleri daha sağlıklı konutlar, otopark alanları ve daha sağlıklı bir çevre amacımız bu” ifadelerini kullandı.

“Vatandaşın oturduğu metrekare düşmeyecek”

Beraber yapılacak toplantılarla, çalışmalarla yerleşim yerinin metrekarelerinin belirleneceğini belirten Başkan Gürkan, “Biz yeni yapılacak yerleşim alanlarının kaç metrekare olacağından çok temel prensip olarak vatandaş kaç metrekarede oturuyor, nasıl bir yapıda oturuyor, hiçbir vatandaşımızın hali hazırda oturduğu daha az bir metrekarede oturmasına niyetimiz ya da anlayışımız yok. Katların kaç kat olacağına hep birlikte karar vereceğiz” dedi.

Yapılacak kentsel dönüşüm alanı hakkın sayısal verilere değinen Başkan Gürkan, “Bu bölgemizde 832 bin 995 metrekare konutumuz var oturma alanı olarak. 8 bin 34 konutumuz var. 71 bin 201 metrekare ticari alanımız var. Ticaret yapılan yer sayısı da 460 adet. Konut büyüklüğü ortalaması yaklaşık 100 metrekaredir. Hedefimiz bu alanda 120 ila 140 metrekare büyüklüğünde konut yapmak” dedi.

Yerinde kentsel dönüşümün 2018 yılının yaz ayında yapılmaya başlanması planlanıyor.