SAMSUN (AA) - FATMA KALAY - FATİH MEHMET KÜRKÇÜ - Havza ilçesi Doğançayır Mahallesi'nde 100 yıldan beri şifa dağıttığına inanılan su, böbrek taşı düşürdüğü inancıyla Türkiye'nin dört bir yanından gelenlerin akınına uğruyor. 

Mahalle muhtarı Bayram Alnıdelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köy meydanında akan suyun yaklaşık 100 yıldır şifa dağıttığını savundu.

Köyde mide ve böbrek taşı rahatsızlığının kimsede olmadığını vurgulayan Alnıdelik, "Herkes kullanıyor bu suyu, köyün tamamı buradan su alıyor. Çorum'dan gelen çok oluyor bu su için. Artvin'e gönderdik. Türkiye'nin dört bir yanından gelen var" dedi.

Şifalı suyun herkesçe bilindiğini anlatan Alnıdelik, yakınlarına su vermek istediklerinde ise bidon sıkıntısı çektiklerini anlattı.

Alnıdelik, "Suyumuzun değerlendirilmesini istiyoruz. Belediye buraya güzel bir şey yapacak. Bu suda şifa var, çok kullanan var. Gerçekten bu suyu kullanıp faydasını gören var. Hafta sonu bu sudan almak için günde 15 - 20 araba geliyor köyümüze" diye konuştu.

- "Köyden ev kiralayan bile oluyor"

Mahallede yaşayan Erol Çetinkaya (47) ise eşinin böbrek taşı rahatsızlığı olduğunu, şifalı suyu içtikten sonra sağlığına kavuştuğunu şöyle anlattı:

"Evlendikten 6 ay sonra eşim hastalandı. Doktora gittik, üç taş olduğu söylendi böbreğinde. Köye döndüğümüzde hanıma bu sudan içmesini söyledim. Bu suyu 20 gün içti ve sancısı oldu. Doktora gittiğimizde taşlardan birinin düştüğünü diğerlerin ise düşmek üzere olduğunu gördük. Doktor çok şaşırdı ve bize ne içtiğimizi sordu. Köydeki suyu içtiğini söyledik. Doktor bu suya devam etmemiz gerektiğini söyledi. Eşim sağlığına kavuştu."

Aynı mahallede yaşayan 73 yaşındaki Basri Alnıdelik de söz konusu suyla yapılan yemeklerin daha hızlı piştiğini, köydeki hiç kimsede böbrek taşı rahatsızlığı olmadığını söyledi. 

Bütün köylünün bu sudan içtiğini dile getiren Alnıdelik, "Böbrek taşına iyi geldiğini söylüyorlar. Başka su kullanmıyorum hep bundan içiyoruz. Türkiye'nin her bölgesinden gelen var. 'Böbrek taşı düşürmek için kullanıyoruz, faydasını gördük' diyorlar. Hatta köyden ev kiralayan bile oluyor. 15 gün, bir ay burada kalıp sürekli su içinler oluyor. Su içip sağlıklarına kavuşunca gidiyorlar. Hafta sonu gelenler çok oluyor" ifadelerini kullandı.

Çeşmeden her gün su alan Lale Alnıdelik de yemeklerini bu suyla pişirdiğini, faydalı olduğuna inandıklarını belirtti.

"Bizim köyde böbrek taşı sıkıntısı yok" diyen Alnıdelik, her gün çeşmeden şişelerle su taşıdıklarını sözlerine ekledi.