AMASYA (AA) - Gümüşhacıköy Devlet Hastanesi Başhekimi Mümin Sarıkulak, yaz ayının gelmesiyle kenelerin neden olduğu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı vatandaşları uyardı. 

Sarıkulak, yaptığı açıklamada, mümkün olduğu kadar vatandaşların kenelerin bulunduğu alanlardan uzak durması gerektiğini söyledi.

İlçede tarım hasadının başlamasıyla çiftçilerin sebze, meyve dikimi için araziye çıktığı günlerde son derece dikkatli olmaları uyarısında bulunan Sarıkulak, şunları kaydetti:

"Pikniğe ve özellikle tarım arazileri gibi yerlere giden çiftçilerimiz mümkün olduğunca vücutta açık kısım kalmamasına özen göstermeli, kenelerin daha kolay fark edilmesi nedeniyle açık renkli elbiseleri tercih etmeleri gerekir. Kenelerin vücuda girebileceği yerlerin kapatılması çok önemli bir tedbirdir. Dönüşte mutlaka vücut ve elbiseler kene yönünden kontrol edilmeli, kıyafetlerde kene varsa uygun şekilde uzaklaştırılmalıdır. Özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar vücutlarını, çocuklarının vücutlarını ve elbiselerini sık sık kene yönünden kontrol etmelidirler."

Yapılan kontrollerde vücudun herhangi bir yerini kene ısırmış ise kesinlikle kendilerinin müdahale etmeden kısa süre içerisinde sağlık kuruluşlarına müracaat etmeleri gerektiğini ifade eden Sarıkulak, "Kene vücuttan ne kadar kısa zamanda uzaklaştırılırsa hastalığın bulaşma riski de o kadar azalacaktır" dedi.