Nedim KOVAN/ORDU,() - ORDU Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, çevre yolu olmadığı için şehir merkezinden geçişi sağlayan Karadeniz Sahil Yolu'ndan TIR ve kamyon geçişine, Fatsa ve Altınordu ilçelerinde 23 Kasım itibariyle kısıtlama getirildiğini söyledi.
Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) projesi önceki gün Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından Karadeniz Sahil Yolu’nda uygulamaya başladı. Proje kapsamında Karadeniz Sahil Yolu boyunca 19 sabit kule radar cihazı ile 11 araç plaka tanıma sistemi devreye girerek kırmızı ışık ihlali ve hız limiti üzerine çıkan sürücüleri 24 saat kesintisiz fotoğraflayıp video kaydı yapıyor. Sistemin çalışmaya başladığı ilk günde yaklaşık 2 bin sürücüye cezai işlem uygulanırken, çevre yolu olmayan Fatsa ve Altınordu ilçesi şehir içi geçişlerinde daha önce 50 kilometre olan hız limiti ise sistemin devreye girmesiyle 70 kilometreye çıkarıldı. 
UYGULAMA 23 KASIM PAZARTESİ BAŞLIYOR
Karadeniz Sahil Yolu’ndaki şehir içi geçişlerinde trafik yoğunluğu sistemle birlikte azalmayıp artınca, TIR ve kamyonların şehir içi geçişlerine kısıtlama getirildi. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz Karadeniz Sahil Yolu’nu resmi verilere göre 90-100 bin aracın kullandığını, bu araçların yüzde 60’ını ise TIR ve kamyonların oluşturduğunu söyledi. Karadeniz Sahil Yolu’nun şehir trafiğini olumsuz etkilemesi üzerine 23 Kasım Pazartesi gününden itibaren çevre yolu yapılana kadar sabah 07.00-09.00 ile akşam 16.00-20.00 saatleri arasında Fatsa ve Altınordu’da şehir içinden geçiş yapamayacaklarını kaydeden Yılmaz, bu yönde bir yasak kararı aldıklarını belirtti. Yasak saatlerinde TIR ve kamyonların belirlenen karayolu kenarındaki bekleme noktalarında park edeceklerini de vurgulayan Yılmaz şöyle konuştu: 
"Özellikle Fatsa ve Altınordu ilçemizde mesainin başlama saati 07.00-09.00. Akşam saati de nüfusun yoğun bir şekilde hareket etme vakti olarak algıladığımız 16.00-20.00. Bu çerçevede gerekli görüşmeleri yaparak tüm ekiplerimizi toplayarak Pazartesi’den itibaren Altınordu ve Fatsa ilçemizde kamyon ve TIR’ların şehre girmesini yasaklıyoruz. TEDES’le birlikte çok ciddi rahatlama ve trafik sirkülasyonunun istediğimiz mahiyette olacağı kanaatindeyiz. Birimlerimiz kamyon ve TIR’ların yol kenarlarında, karayolu kenarlarında nerede nasıl ikamet edeceklerine dair gerekli düzenlemeyi ve tedbirleri almış durumda. Şehir içi geçişleri için söylüyorum dün akşamki rakamları aldık inceledik, akşam trafiğinin yoğunluğun yüzde 60’ı kamyon ve TIR. Şehir insanı bu trafiğe takılmıyor, takılmadığı gibi mağdurda burası oluyor. Fatsa ve Altınordu’da çevre yolu açılıncaya kadar bu yoğun trafikten kurtulma amaçlı bir tedbirdir bu. Haftasonu da sürecek olan bu uygulama yaz ve kış saatleri yeniden ayarlanabilir, çevre yolu açılmasına da katkı verecek.”
ŞEHİR İÇİ HIZ LİMİTLERİ 50 KİLOMETREDEN 70 KİLOMETREYE ÇIKARILDI
Ordu sınırları içindeki karayolu güzergahı şehir içi geçişlerinde hız sınırının 50 kilometreden 70 kilometreye çıkarıldığını da belirten Enver Yılmaz, "Fatsa ve Ünye ilçelerimizde belli bölümler 50 kilometre ile sınırlandırılmıştı. Sistemin çalışmaya başlamasıyla 50 kilometrelik hız 70 kilometreye çıkarıldı. Ordu ilinin tamamında şehir geçişlerinde hız 70 kilometre, tünellerde 80 kilometre, transit geçişlerde 110 kilometredir" dedi.

FOTOĞRAFLI