Ziraat Mühandisleri Odası Samsun Şube Başkanı Havva Yurdunuseven Bayzat, Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, "Çiftçiler gününü buruk kutluyoruz. Girdi fiyatlarındaki yüksek artışlar, çiftçiyi ürettiği ürünlerden elde ettiği gelirle ailesini geçindiremez hale getirmiştir. Ürettiğinden kazanamayan çiftçi tarlasını ekemez hale gelmiş, üretim sürecinden kopmuştur" dedi.

17 YILDA YÜZDE 23 AZALDI

Çiftçinin borç batağında olduğunu öne süren Bayzat, "Çiftçiler gününü buruk kutluyoruz. Girdi fiyatlarındaki yüksek artışlar, çiftçiyi ürettiği ürünlerden elde ettiği gelirle ailesini geçindiremez hale getirmiştir. Ürettiğinden kazanamayan çiftçi tarlasını ekemez hale gelmiş, üretim sürecinden kopmuştur. 2002 yılında çiftçi borçları 2 milyar 400 milyon lira iken 2022 yılında çiftçi borçları 250 milyar liraya erişmiştir. Yani 20 yılda 104 kat artmıştır. Sosyal Güvenlik primini bile ödeyemez haldedir. 2008 yılında 1 milyon 127 bin kişi Sosyal Güvenlik Kurumu’nda çiftçi olarak kayıtlıyken bu rakam 2021 yılında 530 bine düşmüştür.
Türkiye’de 2004-2020 yılları arasında işlenen toplam arazisi miktarı 4 milyon 240 bin 115 hektar azalmıştır. En önemlisi çiftçi sayısı azalmıştır. 2003 yılında 2 milyon 765 bin çiftçi, ÇKS'ye kayıtlı iken bu rakam 2020 yılında 2 milyon 127 bin olmuştur. Çiftçi sayısı 17 yılda yüzde 23 azalmıştır" diye konuştu. 

YANLIŞ POLİTİKALAR TÜKETİCİYİ ETKİLİYOR

Tarımda yanlış politikalar uygulandığını ve bunun da tüketiciyi etkilediğini dile getiren Bayzat sözlerini şöyle sürdürdü: Tarımda uygulanan yanlış politikalar,  tüketiciye de etkilemiş,  patatesin kilosu 20 liraya, soğanın kilosu 30 liraya, etin kilosu ise 350 liraya çıkmış, asgari ücretle geçinen milyonlarca insan yeterince beslenemez olmuştur.  Yem fiyatlarındaki artışlar hayvancığı da olumsuz etkilemiş, hayvanlarına bakamayan çiftçiler onları kesime göndermiş, et fiyatları sürekli artmaya başlamıştır. Üretim açığı, dışarıdan tarım ürünleri ithalatı ile karşılanmaya çalışılmakta, çiftçiye verilmesi gereken destekler dışarıya gitmektedir. Kendi kendine yeten bir ülkeden bugün neredeyse tüm tarım ürünlerini dışarıdan satın alan bir ülke haline gelmiş bulunmaktayız. Tarımda uygulanacak doğru politikalarla, tarım sektörünün yeniden ülkeyi besleyebilecek düzeye ulaşması, çiftçinin refah düzenin yükselmesi ve tüketicilerin de tarım ürünlerine kolaylıkla ulaşabilmesi dileğiyle ve Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Türkiye’nin gerçek sahibi ve efendisi, gerçek üretici olan köylüdür' sözü ile çiftçiye verdiği önemi de anımsatarak çiftçilerimizin gününü kutluyoruz." 

YAREN YALNIZ 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.