Çanakkale Zaferi’nin 100. yılı coşkuyla kutlamaya hazırlanılırken, İzmir’de Çanakkale Şehitler Anıtı’nın 5,5 metrelik maketi dikilecek. Bu özel günde, Çanakkale Savaşı’nı anlatan fotoğraflardan oluşan Burası Çanakkale temalı bir de açık alan sergisi oluşturulacak.
Tarihimizdeki en önemli kahramanlık destanlarından biri olan Çanakkale Savaşları’nın 100. yıldönümünde, Çanakkale ruhunu Karşıyaka’ya taşıyacak önemli bir projeye imza atıldı. 18 Mart’taki büyük gün için aylar öncesi hazırlıklara başlayan Karşıyaka Belediyesi, savaşlar sırasında şehit düşen 253 bin Türk Askeri anısına yaptırılan Çanakkale Şehitleri Anıtı’nın 5,5 metrelik maketini hazırlattı. Çanakkale’deki anıtın birebir örneği olan maket, Mavişehir Meydan Parkı’na yerleştirilecek ve kalıcı olacak.
BÜYÜK ZAFERİN HİKAYESİ
Heykelin açılışı, zaferin yıldönümü olan 18 Mart Çarşamba günü saat 18.00’de, geniş katılımlı bir törenle gerçekleştirilecek. Mavişehir Meydan Parkı’ndaki törenin ardından aynı alana kurulacak olan açık hava sergisinde tarihi savaş fotoğrafları, Çanakkale’den fotoğraflar, savaşı anlatan kronolojik bilgiler ve yazıların yer aldığı dev panolar, A’dan Z’ye büyük zaferin hikayesi anlatılacak. Törene gelen katılımcılara, Çanakkale Şehitleri Anıtı figürlü anahtarlık hediye edilecek.
“O RUHU KARŞIYAKA’YA GETİRDİK”
İzmirlilerin Çanakkale’de yaşananları görmek adına oraya gidemediğini anlatan Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, “Türk halkının var olmasının temel nedenlerinden birini oluşturan bu savaşların, insanlarımıza bireysel, toplumsal ve kurumsal sorumluluklarımız gereği öğretilmesi adına böyle bir çalışmayı gerçekleştirdik ve ‘İnsanlarımız Çanakkale’ye gidemiyorsa, Çanakkale’yi İzmir’e getirelim’ dedik. Yaşananları tek tek yeniden anlatmak ve tarihsel bilgileri yeniden aktarmak yerine, görsellerle o anları yaşatmaya çalışacağız. Herkesi açılış törenimize ve sergimizi gezmeye bekliyoruz” dedi.