Başbakan Ahmet Davutoğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’un Şah Fırat Operasyonu ile ilgili olumsuz bir ifadesi olmadığını söyledi.
Başbakan Davutoğlu, resmi temasları kapsamında bulunduğu New York’ta, BM Genel Sekreteri Ban-Ki Moon ile yaptığı görüşme sonrasında basın toplantısı düzenleyerek gazetecilerin sorularını yanıtladı.
BM Genel Sekreteri ile Suriye’de uzlaşma sağlama planı üzerinde bir fikir alışverişinde bulunulup bulunulmadığı sorusuna cevap veren Davutoğlu, “Maalesef uluslararası toplumun Suriye ve Halep’teki durumla ilgili çok açık ve net bir stratejisi olmadı” diyerek şunları söyledi:
“Geçmişte çoğu zaman Türkiye’nin de bazen devrede olduğu geçici ateşkesler ilan edildi. Ama rejim hiçbir zaman bu ateşkeslere saygı göstermedi, itibar etmedi, sözünde durmadı. Nitekim Halep’te de Staffan de Mistura’nın iyi niyetleri çabaları karşısında rejim saldırılarına devam etti. Ve Suriye muhalefeti de haklı olarak Halep’te geçici olarak çatışmaların durması diğer şehirlerde, Şam’da, Hama’da, Humus’da, Dara’daki insanların geleceği anlamında bir şey ifade etmiyor. Dolayısıyla çok daha kapsamlı çabalara ihtiyaç var. Biz bunları tartıştık. Bu sabah da ABD’deki Suriye Ulusal Konseyi temsilcileriyle bir araya geldim. Türkiye olarak biz her zaman Suriye Ulusal Konseyi ve Suriye muhalefetinin temsilcileriyle bu konularda gayret göstermeye hazırız. Yeter ki kalıcı barışın önünü açacak ateşkesler sağlansın. Yoksa rejimin taktik manevralarına esir düşmemek lazım.”
“BAN’IN ŞAH FIRAT OPERASYONU’YLA İLGİLİ OLUMSUZ İFADESİ OLMADI”
Ban Ki-Moon ile yaptığı görüşme sırasında Şah Fırat Operasyonu konusundaki değerlendirmelerinin ne olduğu sorulan Başbakan Davutoğlu, operasyon konusunda BM Genel Sekreteri’ne bilgi verdiğini söyleyerek, “Zaten operasyonun yapıldığı gecenin sabahında da BM’yi bilgilendirmiştik. Şah Fırat Operasyonu Türkiye’nin ulusal haklarının korunduğu bir operasyondur. Türkiye, 1921’de Fransa ile yapılan anlaşmada Süleyman Şah’ın Türbesi’nin olduğu makamı Türkiye Cumhuriyeti toprağı olarak kabul ettirmiştir. O zamandan beri de yeri üç kere değişti. Bu operasyonda da yeni bir yer değişimi söz konusu oldu. Türkiye’de de zikrettiğim gibi bugün Sayın Genel Sekreter’e de izah ettim. 572 personel, 100 tank ve zırhlı araçla bu operasyon başarılı bir şekilde tamamlandı. BM’de kayda geçti. Sayın Genel Sekreter’in de bu konuda herhangi bir olumsuz ifadesi de olmadığı gibi zaten doğal olarak Türkiye kendi ulusal haklarını kullandığı için BM kayıtlarına bu şekilde geçmiş oldu” diye konuştu.