Yozgat Pancar Ekicileri Kooperatifi (PANKOBİRLİK) tarafından Sorgun’da Toprak Tahlil Laboratuarı kuruldu.
Yozgat Pancar Ekicileri Kooperatifi, çiftçilerin toprak tahlili yaptırmada çektiği sıkıntıyı çözmek için laboratuar kurdu. Özellikle gübre atımında toprak tahlililin çok önemli olduğu, çiftçinin tarlasına nasıl ve ne kadar gübre kullanacağını bu tahlil sonuçlarına göre daha bilinçli gübreleme yapacağı belirtildi. Ziraat Mühendisi Yüksel Arslan, toprak tahlil laboratuarına ihtiyaç duyulduğunu belirterek, “Özellikle çiftçimiz ekim yaparken ilk tohumu toprağa attığınız zaman toprakta ne olduğunu bilmeniz gerekiyor. Bunu bilmediği için çiftçi, ya aşırı derecede, ya da eksik gübre kullanımı sonucu doğacak olan zararlar, çiftçimizin hep aleyhine olmuştur. Tohum ekmeden, gübreyi atmadan önce gelip burada analiz yaptırıp, bizim bu sonuçlar doğrultusunda vereceğimiz tavsiyelere uyarsa çiftçimizin verimi daha fazla olacaktır. Bundan böyle çiftçilerimizin başka bir il veya ilçeye gitmelerine gerek kalmayacak” dedi.
44 bin üyesi bulunan Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin kurduğu Laboratuarın hem zaman, hem de ekonomik yönden çiftçilere önemli kazançlar sağlayacağını vurgulayan Pancar Ekicileri Kooperatif Müdürü Ekrem Özyiğit de, burada yapılacak olan toprak analizleri ile çiftçinin hem tasarruf yapacağını, hem de pratik olarak anında müdahale etme şansları olacağını söyledi. Özyiğit, “ Çiftçimiz toprağını buraya getirdiği an, tahlil işlemler en fazla 24 saat içerisinde yapılacak. 24 saat içerisinde sonuç kendisine verilecek ve buna göre kullanacağı kimyevi gübreden tutunda, o toprağın istediği elementlere varana kadar hepsini kooperatifimiz bünyesinde olan mağazamızdan temin edebilecektir. Böylelikle daha verimli, daha etkin bir şekilde zirai işlem yapmış olacaktır. Bunun için de sadece 25 lira gibi küçük bir ücret ödeyecektir” dedi.
Çiftçi Arif Sipahi ise laboratuarın kuruluşundan son derece memnuniyet duyduklarının belirterek, “Öncelikle maddi olarak getirisi olacak. Bilinçsiz olarak gübre kullanımız için ürünlere çok faydalı olmuyor. Boşuna masraf ediyoruz. Bundan sonra toprak tahlil sonuçlarına göre gübremizi atacağız. Ürünün neye ihtiyacı varsa o gübreyi kullanacağız. Buda daha faydalı olacak ve inşallah verim de buna göre artacaktır” şeklinde konuştu.