Mesut MADAN/BURDUR, () - BURDUR'da, yürüme yeteneğini kaybeden Dalmaçyalı cinsi köpek, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Veteriner Fakültesi'nde yapılan 2 ameliyatla ön ayaklarını yeniden kullanmaya başlarken, arka ayaklarının yerine ise tekerlekli yürüteç takıldı.
MAKÜ Veteriner Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. Bayram Ali Yukarı'nın henüz 1 aylıkken bakmaya başladığı ve 'Efe' adını verdiği 'Dalmaçyalı' cinsi köpek, yaklaşık 3 ay önce yürümekte zorluk yaşamaya başladı. Bunun üzerine köpeğini muayene ettiren Prof.Dr. Yukarı, 'Efe'nin dört ayağında yüzde 70-80 oranında yürüme kaybı olduğunu öğrendi. Özel bir klinikte MR'ı çekilen köpeğin boyun fıtığı olduğu tespit edildi. Ameliyat edilen Efe, ön ayaklarını yeniden sağlıklı şekilde kullanmaya başladı. Ancak arka ayaklarını kullanmayan Efe'nin ikinci kez çekilen MR'ında 'torakal' denilen sırt bölgesinde büyük bir fıtık daha olduğu belirlendi. Tekrar ameliyat edilen Efe'nin kısa süre sonra tamamen yürümesi bekleniyor.
ARKA AYAKLAR YERİNE YÜRÜTEÇ
Ameliyat sırasında 14.5 kilo olan köpek, hızlı iyileşme sürecine girdi ve 17 kiloya ulaştı. Prof. Dr. Bayram Ali Yukarı, "Ancak hayatını tek başına hayatını idame ettiremiyor. Yürüteçle hareket ediyor. Anı zamanda fizik tedavi hareketleri yapıyoruz. Arka ayaklarda yüzde 7 gibi duyarlılık var, bunu artırmaya çalışıyoruz. Belindeki ödem çözüldüğünde arka ayaklarını tam anlamıyla kullanabilecek. Ancak uzun bir süre yürüteçle yürümek zorunda" dedi.
KENDİ BAŞINA YÜRÜYECEK
Ameliyatı gerçekleştiren MAKÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yusuf Sinan Şirin ise Efe'nin arka bacaklarının toparlanmasının 3 ay sürebileceğini söyledi. Omurilikteki hasarın boynundakine göre daha fazla olduğunu anlatan Yrd. Doç. Dr. Şirin, "Sadece fıtık değil omurgadaki vertebraların arasında üremeler var. Bunlarda dezavantaj oluşturuyor. Ancak yeniden kendi başına yürüyecek" dedi.

FOTOĞRAFLI