İşyerlerinde 1-5 yıl arasındaki çalışanlar için yıllık izin süresi 14 gün olarak belirlendi. Ancak bu süreyi arttırmak mümkün. Tamamen işverenin inisiyatifi ile izin süreleri uzatılabiliyor. Havaların ısınması özellikle çalışanlarda tatil planları başladı. Çalışma hayatında gündem yıllık izin haline gelirken çalışanların bilmesi gereken önemli bilgiler şöyle...

Tüm çalışanları ilgilendiren yıllık izinlerle ilgili gelişme yaşandı. Bu gelişmeye göre;çalışanların kullanacakları izin süreleri onların aynı işyerindeki çalışma süreleriyle ortaya çıkıyor. Kıdeme göre izin günleri artırılıyor. Aynı işverene bağlı olarak bir yıldan beş yıla kadar çalışan işçilere 14 günden, beş yıl ve daha fazla, on beş yıldan az çalışanlara 20 günden, on beş yıldan fazla çalışanlara ise 26 günden az yıllık ücretli izin verilemiyor.

İŞVERENİN TAM MAAŞ ÖDEMESİ GEREKİYOR

Yasada bulunan "daha az izin verilemiyor" ifadesi bu günlerden daha fazla izin verilebileceğini de gösteriyor. Yani işveren 14 gün izni olan bir çalışana isterse 20 isterse 30 gün de izin kullandırabilir.Bu durum tamamen işverenin insiyatifinde bulunuyor.İzin günleri artırılsa da artırılmasa da bu izinler ücretli izinler. O yüzden izin süreleri boyunca çalışanların maaşlarının tam ödenmesi gerekiyor.

RESMİ TATİL VE BAYRAMLAR

Çalışanların izin süresi boyunca hafta sonu tatili ve resmi tatiller denk gelirse bunlar da sürelere ekleniyor. Yani 14 gün izin kullanan bir çalışanın bu süre zarfında kullanacağı 2 günlük hafta tatili de izin süresine ekleniyor. Eğer izin süresi içinde bir resmi tatil rastlamışsa bunun da izinlere eklenmesi gerekiyor. 

İZİN KULLANMAYANLARA İŞVEREN PARA ÖDÜYOR

İzinlerinin tamamını ya da bir kısmını kullanamayan çalışanlar bunları bir sonraki sene kullanabiliyor. Bu da mümkün olmaz ise işten ayrılırken son ücreti üzerinden parasını alabiliyor. Burada ücreti alınırken işten ayrılmak gerekiyor. Çalışırken böyle bir talep oluşursa buna yasa izin vermiyor. Yani 'ben izin kullanmayayım bana parasını verin' gibi bir talep yasalarımıza uygun olmuyor. Çalışan, izin kullanmaktan imtina edemediği gibi işveren de izin kullandırmamazlık yapamıyor . Bu yüzden tüm çalışanların kıdemlerine göre izin kullanmaları gerekiyor. 1 yılı doldurmayan bir çalışan için işveren isterse avans izin vererek yıllık iznini kullanmasını sağlayabiliyor. Çalışanın izin hak etmesi için 1 yılı doldurma şartı bulunuyor.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN