Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Bizim en önemli sorunumuz esnaf sanatkar olarak bundan sonraki süreçte artık usta-çırak ilişkisini bilimsel bir alana dökmek" dedi.

TESK Genel Başkanı Palandöken, Latanya Otel’de düzenlenen TESK’in Esnaf ve Sanatkarlar Yeterlilik Merkezi (ESYEM) Projesi Kapanış Konferansı’nda yaptığı konuşmada, “Bu olayın esas özü esnaf ve sanatkarın Türkiye’deki belki de millet olarak en çok üzerinde durduğumuz hataların gerçekleşmesini sıfıra indirecek önemli bir hizmetin merkezinin kurulmasıyla sonlandırıyoruz. Bu Mesleki Yeterlilik Kurumu şu ana kadar 40-50 bin kişinin MYK Belgesi almasının bundan sonraki süreç içerisinde de ne kadar önemli olduğunu gösteren en güzel örnek oldu. Mesleki yeterlilik bizim ahilik sisteminin en güzel örneği” dedi.

"Bizim en önemli sorunumuz esnaf sanatkar olarak bundan sonraki süreçte artık usta-çırak ilişkisini bilimsel bir alana dökmek"

Devletin en üst makamlarından gördükleri destekle sürecin kısa sürede tamamlandığını anlatan Palandöken, "Bize bundan sonraki süreçte de desteğini arttırarak devam ettirecek. Bizim en önemli sorunumuz esnaf sanatkar olarak bundan sonraki süreçte artık usta-çırak ilişkisini bilimsel bir alana dökmek. Onlar çünkü bizim çocuklarımız yavrularımız. Birçok kişi artık kendi fabrikasında veya kendi şantiyesinde kendilerinin bu işi yapabileceği kolej adında eğitim merkezleri oluşturuyorlar. Ama netice itibarıyla bize emanet edilen çocukları, kendi yavrularımız olarak kabul edip, bizi zanaat seviyesinde geçmesini temin ediyoruz. Sadece öyle de yapmıyoruz, müteşebbis yapıyoruz. Karşımıza çıkıyor, bizimle rekabet yapabilecek kalitede bir ürünü üretebiliyor ama bunların yaptıkları, fabrikalarına ancak işçi olur. Müteşebbis olması mümkün değil. Yani piyasa çok önemli. Piyasadaki iş bulabilme işte bugünkü çözümü de bu yeterlilik belgesine sahip olmayan insanların ben her işi yaparım mantığı. Esnaf ve sanatkarın bugünkü konjonktürdeki yeri çok farklı. Niye farklı ahilik kültür ve geleneğinden geldiği için. İşsizliğin azalması ülkemizin geleceğinin en önemli meselesi. Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ilgili bakanlarımız bu konuya çok önem veriyor. Başbakan’ın söylediği gibi pişmiş tavuğun başına gelmeyecek her gün yeni bir hadisenin yaratılmaya çalışıldığı ülkemizin kalkınma projesi hamlesinin durdurulmasının istendiği dönemde Türkiye yüzde 5,5’larda büyüyor. Demek ki bu ihanet çemberi olmasaymış, bu ülkenin önü daha açık olsaymış neler olurmuş. İşte bu merkez Türk esnaf ve sanatkar açısından olmazsa olmaz. Bu proje ülkenin her kesimindeki her sektörün isterse gıda olsun isterse teknik malzeme üretiminde önemli bir projeydi" diye konuştu.

Toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvelik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Serhat Ayrım, ÇSGB AB ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanı Burak Çağatay Doğan, Bulgaristan Bölgesel ve Sivil Girişimler Birliği Başkanı Svetelina Neshkova, MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Ali Rıza Altunel, AB Türkiye Delegasyonu Prof. Dr. Mustafa Balcı da katıldı.

Ankara, İstanbul ve İzmir’de sabit sınav merkezleri oluşturuldu

Proje kapsamında güzellik sektöründe 3 ulusal meslek standardı ve 3 ulusal yeterlilik hazırlandı. Mesleki belgelendirme faaliyetlerinin gerçekleştirilebilmesi adına TESK ESYEM isimli iktisadi işletme kuruldu. Söz konusu işletmeye bağlı Ankara, İstanbul ve İzmir’de sabit sınav merkezleri oluşturuldu. Ulusal yeterlilik sisteminin esnaf ve sanatkar camiasında daha iyi anlaşılması için Ankara, İstanbul ve İzmir’de bilgilendirme seminerleri düzenlenerek 250’ye yakın esnaf ve sanatkar eğitildi. Eğitimlerin ardından 100 aday mesleki yeterlilik sınavına alındı. Proje kapsamında ISO kalite standardına göre personel belgelendirme sistemi kurularak TÜRKAK’dan akredite, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş bir belgelendirme merkezi hayata geçirildi. Kurulan belgelendirme merkezinin (TESK-ESYEM) yetkilendirme sözleşmesi 15 Eylül 2017 tarihinde Mesleki Yeterlilik Kurumunda imzalandı.