İstanbul Aydın Üniversitesi Türkiye Araştırmalar Merkezi’nin bu yıl İstanbul’da 5.sini düzenlediği Siyaset Akademisi başladı.
İstanbul Aydın Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi’nin bu yıl İstanbul’da 5.si düzenlenen Siyaset Akademisi, “Yerel Siyaset ve Demokrasi” üst başlıklı konferansta Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz ve Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu’nu ağırladı. Koordinatörlüğünü ve oturum başkanlığını Türkiye Araştırmaları Başkanı Sosyolog Zeynep Banu Dalaman’ın yaptığı Siyaset Akademisi’nde 7 hafta boyunca her Cuma, siyasetçiler ve öğrenciler “2015 Genel Seçimleri Önce Türkiye”yi tartışacaklar.
Konferansın ilk oturumuna konuşmacı olarak katılan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Beyoğlu İlçe yönetimindeki deneyimlerini siyaset bilimi öğrencileriyle paylaştı.
Türkiye’de yapılan yeniliklerin her zaman eleştirildiğinin altını çizen Demircan, başkanlık sistemiyle ilgili sorulara “Doğrudan demokrasinin gereği olarak, halkın seçmesi daha doğrudur. Halk seçerse, seçilen kişiye hesap sorabilir. Biz de seçildikten sonra tekrar tartışma yaşanıyor. Ama halk seçerse, seçimden sonra tartışmalar biter, neleri yapıp neleri yapamadığı tartışılır,” yanıtını verdi.
Türkiye’de muhalefetin muhalefet olmak nedeniyle yapılan her şeye karşı çıktığını ve bir muhalefet etme sorununun olduğunun altını çizen Ahmet Misbah Demircan bu konuda şunları söyledi: “Parlamentoda bir şeyi yapmak için sonuna kadar tartışmalıyız. Bu konuda hiçbir sorun yok. Şu anda başkanlık sistemi tartışılıyor. Başkanlık sistemini zamanında Süleyman Demirel ve rahmetli Turgut Özal da tartıştılar. Çünkü bizim parlamenter sistemimiz, parlamenter sistem gibi çalışmıyor. Parlamento her şeye hakim değil. Burada bir revizyon şart. Bizler, memleketimizi seven insanlarız. İyilikler olduğunda kanatlanıyoruz, haksızlık olduğunda buna tahammül edemiyoruz. Sorun muhalefet etme sorunudur.”
“DEMOKRASİ BİR REJİM DEĞİL, ÇÖZÜMDÜR”
“Yerel Siyaset ve Demokrasi” konferansının ikinci oturumuna konuk olan Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz, demokrasinin bir olgunluk meselesi olduğunu söyleyerek, “Demokrasi aslında bir rejim değil, bir çözümdür. Barış için demokrasiden daha mantıklı ve daha gerçekçi hiçbir çözüm yoktur. Farklı görüşler ve farklı inanışlar söz konusu olduğunda bunu ancak demokrasi içerisinde çözebiliriz. Şu an acaba çok sağlam bir demokrasiyi yaşayabilir miyiz? Bana göre değil. Mutlaka çok gelişmeler olur, ancak tam demokrasiyi yaşayamayız” dedi.
Konuşmasında erkeklerin kadınlara uyguladığı şiddetin de altını çizen Karadeniz, “Bizde erkeklerin önemli sayılabilecek bir bölümü eşlerini dövüyorlar. Eşini döven bir erkeğin demokrasi adına, özgürlük ve insan hakları adına meydanlara çıkıp konuşması boştur. Konu sadece dövmek değildir. Kişi karısını malı gibi görüyorsa, ona sözlü şiddette bulunuyorsa, bir kısım yasaklamalar ve kısıtlamalarla kontrol altına atmak istiyorsa demokrasi sağlanamaz. Kardeşlerinin etek boylarına karışıyorsa yine demokrasi anlamında belli bir mesafe almamız zor” şeklinde konuştu.
“KIRKLARELİ BİR KENTTEN ÇOK İRİ BİR KASABA GÖRÜNTÜSÜNDE”
Konferansın son oturumuna konuşmacı olarak katılan Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu ise konuşmasında Kırklareli’yi küçük bir Eskişehir havasına ulaştırmaya çalıştığını hedeflediğini söyledi. Kırklareli ile Kırıkkale’nin çok karıştırıldığını belirten Başkan Kesimoğlu, “Kırklareli çok geri kalmış bir kent. Aslında kent de değil, iri bir kasaba. Bir kent görüntüsü yok. Gözden ırak düşmüş bir yer. Hala Kırıkkale ile karıştırılan bir kent, hala kargolarımız Kırıkkale’ye gidiyor. Artık iki ilden hangisinin adı değişir bilmiyorum ama Kırklareli’nin Kırıkkale’nin önüne geçeceğinin teminatını size verebilirim” ifadelerini kullandı.
Kesimoğlu konuşmasında ilerleyen günlerde kentte bir referandum gerçekleştireceklerini açıklayarak, “Her mahallede halkımıza hesap veriyorum. Önemli kararlarda halkın görüşlerine de başvuruyorum. Mesela önümüzdeki günlerde iki tane meydanımızın düzenlenmesi ile ilgili referandum yapmayı düşünüyorum. Halkımızın bu konuyla ilgili düşüncelerini öğrenmek istiyorum” dedi.
Konuşmacılara konferans sonunda İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın tarafından plaketleri takdim edildi.