Konya’nın Beyşehir İlçe Müftüsü Hüseyin Erdoğan, on bir ayın sultanı mübarek Ramazan ayına girilirken, oruç tutacaklara imsak vakti ile ilgili uyarılarda bulundu.
Beyşehir İlçe Müftüsü Hüseyin Erdoğan, yaptığı açıklamada, Ramazan ayında oruç tutacakların imsak vaktine dikkat etmesi gerektiğini belirterek, “Sadece ezana itibar etmemek lazımdır, olabilir insanlık halidir, din görevlilerimiz ezanı erken veya geç okuyabilir. Her halükarda ezan da kulağınızda olsun imsak vakti, bununla birlikte gözümüz saatte de olsun. Hangi saatte imsak giriyorsa, o saate dikkat etmeliyiz. Aksi halde, başlamadığı, ‘daha devam ediyor’ şekliyle bile biz yeme içme yapsak sonra oruç tutmaya kalksak, orucumuz olmaz. Çünkü vakit girdikten sonra biz hala yeme içmeye devam etmişiz demektir. Bundan dolayı imsak vakti dediğimizde, Allah’u ekber denildiği anda bizim yeme içmeyi kesmemiz gerekir” dedi.
Müftü Erdoğan, “Ezan okunurken yerseniz içerseniz olmaz. Yeri geliyor ezan 3 dakikada, 4 dakikada sürebiliyor. Ezan, önce başlamıyor, ezan sadece imsak vaktinde başlıyor. Yani Allah’u Ekber denildiği an, o kişinin ağzındaki lokmayı yutup hemen sofradan çekilip ağzını yıkaması ve niyet etmesi gerekir. Çünkü ‘ezan hala devam ediyor’ dersek, ezan imsak da başlıyor, ezan okuma süresi, oruçtan alıyor o süreyi. Bunun için biz din görevlilerimize şunu da söyledik; iftar vakti lambalar yanacak minarelerde mahyalar. İmsak vakti, ezana başlarken aynı anda minaredeki ışıkların sönmesini de talimat olarak verdik. Çünkü gören de bakacak ki ışıklar sönmüştür. Işık sönecek minarelerin ışığı ve kendisi de Allah’u ekber diyecek. Bu an, oruç başlamış demektir. Ezan okunsun ya da okunmasın hiç önemli değil, ezan okunmaya da bilir, hocaeefendi okuyayım derken 2-3 dakika geç de kalabilir. Yani sese itibar edeceğiz, ezana itibar edeceğiz, ezandan da önce önemli olan saate itibar edeceğiz. Önemli olan vaktin girmesidir. Ezan, vaktin girdiğini, iftarın çıktığını, imsağın bittiğini haber veren araçtır. Gaye değildir, gaye nedir oruçtur. Orucun başlaması nedir, imsak vaktidir. İmsak vaktinin başlangıcı nedir, takvimlerde belirtilen zaman dilimidir, saattir. Buna riayet etmemiz gerekmektedir” diye konuştu.