Acıbadem Adana Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Alpay Turan Sezgin, yılbaşı gecesi alınacak aşırı alkolün, 1-2 gün sonra kalpte ritim bozukluğu meydana getirerek beyne pıhtı atmaya kadar giden sağlık sorunlarına neden olabileceğini bildirdi.
Amerika’da Los Angeles’te yapılmış çalışmalara göre kalp krizine bağlı ölümlerin yılbaşının kutlandığı Aralık ve Ocak ayında görüldüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Alpay Turan Sezgin, “Her ne kadar eğlenceler sosyalleşmeyi getiriyorsa, aynı zamanda bu sosyalleşmenin getirdiği stresler, aşırı alkol tüketimi oluyor” diye konuştu.
“GECE ACİL SERVİSİ YETERSİZ”
Acil servislerdeki bakım hizmetinin gece 24.00’ten sonra gündüz zamanlarındaki hizmet kadar kaliteli olmadığını belirten Sezgin, yılbaşı gecesinde alkol ve beslenme problemlerine karşı vatandaşlara uyarılarda bulundu. Sezgin, yılbaşı gecesi alınan aşırı alkolün etkisini birkaç gün içinde gösterdiğini ve kalpte ritim bozukluğuna sebep olabileceğini kaydetti.
“KONTROLLÜ OLMAK GEREK”
Aşırı alkol tüketiminden sonra meydana gelen ritim bozukluğunun beyne pıhtı atarak kalıcı hasarlara veya ölümlere neden olabileceğine dikkat çeken Sezgin, şöyle devam etti:
“Alkolün dışında ağır yemekler bugünkü düzeni tamamen değiştiriyor. Özellikle şeker hastasıysak, kontrolden çıkıp şeker komalarına kadar gidebiliyor. Yeni yılı kutlarken tabii ki insanlar birlikte olsun, bu bir sosyalleşmedir ama dikkat edilmesi lazım. 2 günlük süreçte alkol ve ağır yemeklere bağlı karın ağrısı, bulantı, kusma gibi olaylar oluyor. Bunlar olayın hafif geçirilen kısmı. Ritim bozukluğu yokken çarpıntıyla gelebiliyor hasta. Bu hızlı ve düzensiz bir çarpıntı. Mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmaları lazım hastaların çünkü beyne pıhtı atabilecek kadar önemli çarpıntılar. Tamamen sağlıklı, alkol tüketimi olmayan insanların belli miktarın üzerinde alkol aldıklarında bu ritm bozukluğu ortaya çıkabiliyor.”