Arzu KAYA - Taner YENER / İSTANBUL, () Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni ziyareti sonrasında gazetecilere açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, hacda meydana gelen kaza ile ilgili sorulan soruya şöyle yanıt verdi:

  "Son aldığımız rakama göre 753 hacımız rahmetli oldu. Son halini bir durum olarak söylemeyeyim ama 14 tanede Türk hacısı olduğu şu anda rivayet ediliyor. Daha kesin değilim, bilemiyoruz. Bize şu an diyanetin merkezinden ulaşan haberler bunlar. Duygusal olmak yanlış olur. Bir defa şunu çok açık net görmek lazım; bir defa Suudi yönetimi hac organizasyonu ile ilgili olarak alt yapı, üst yapı noktasında sürekli plan, proje çalışması yaptıklarını ben yakından biliyorum. Ulaşım güzargahları üzerinde de nasıl çalıştıklarını gayet iyi biliyorum. Bununla ilgili olarak da belli bir oran koyduklarını da İslam dünyasından bir çok ülke 'bu çok az , hacı adaylarının taleplerine cevap veremiyoruz' diye ben dertlendiklerini de biliyorum. Bizim kendi ülkemizden de 70 bin yetmez 100 bin, 150 bin olsun diyenleri de biliyorum. Suudi Arabistan mümkün olduğunca şartlarını zorlayarak bu taleplere cevap verirken, özellikle bu son yapılan inşaat çalışmalarında bunu biraz daha azaltması gerekiyordu."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kalkıp da illa Suudi Arabistan'a burada bir fatura, suçlusu buymuş gibi böyle bir yaklaşımı doğrusu ben doğru bulmuyorum. Tam aksine Suudi Arabistan, şu ana kadar katıldığım hac farizasında, umrede orada yapılan organizasyon çalışmalarını, hassasiyeti de yakından bilen bir insanım. Dolayısıyla burada kalkıp da bu organizasyon yanlıştı, şöyleydi, böyleydi deme yerinde değilim. Ben inanıyorum ki Suudi Arabistan yönetimi inşaat olayından sonra nasıl çok daha farklı, kararlı bir çalışma için kararlar aldıysa bununla ilgili de yine bazı kararları alacaktır" diye konuştu.

"SURİYE POLİTİKASI İLE TÜRKİYE'NİN YAKLAŞIMI, BAŞBAKANLIĞIM DÖNEMİNDEN İTİBAREN NEYSE, BUGÜN DE AYNIDIR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Suriye konusunda yaptığı açıklamaların hatırlatılması üzerine ise şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bunlar kasıtlı arayışlardır. Benim Suriye politikası ile Türkiye'nin yaklaşımı, Başbakanlığım döneminden itibaren neyse, bugün de aynıdır. Bizim söylediğimiz özellikle, burada bir DAİŞ söz konusu, diğer tarafta diğer örgütlerin yaklaşımı ortada, diğer taraftan da rejim ortada. Bu çalışmalarda, hangi ülkeler bu işin kotarılmasına girecekse, burada böyle bir çalışımayı yapacaksa bu çalışma sürecini ben ifade ediyorum. Geçiş süreci dediğim olayda odur."

Erdoğan, "Esed, eğer zerre kadar Suriye'ye sevgisi varsa, zerre kadar Suriye halkına sevgisi varsa bu işi bırakıp gitmek durumunda.

Bizim Suriye'nin içiyle herhangi bir derdimiz yok ama 911 kilometre sınırımızın olduğunu da ne Esed unutmasın ne de dünya unutmasın. 911 kilometre sınırımız var ve her an biz oradaki terör örgütlerinin tehdidi altındayız. Biz buna bir yere kadar sabrederiz. Ondan sonra sabrın da bir sınırı var" ifadelerini kulllandı.

(FOTOĞRAF)