"Domates gribi" olarak bilinen hastalığın belirtileri, Maymun çiçeği virüsüne benzer şekilde olabiliyor. En belirgin belirtileri; vücudun her yerinde yuvarlak, kırmızı kabarcıklar şeklinde küçük döküntülerin ortaya çıkmasıdır. Domates gribi esas olarak beş yaşın altındaki çocukları etkiliyor. İşte "Domates gribinde tanı nasıl konulur?", "Domates gribi nasıl tedavi edilir?" sorularının yanıtları. 

DOMATES GRİBİ NE?

Domates gribi, genellikle küçük çocuklar arasında yayılan bulaşıcı bir hastalıktır. Mayıs ayının ortasından beri Hİndistan'ın güney bölgesinde gözlemlenen virüs, vücutta yüksek ateş, kızarıklık, dehidrasyon ve kabarcıklara neden oluyor. Bunlar kırmızı, yuvarlak ve domatese benzer kabarcıklardır ve sıvı ile doludur ve bu sebeple "domates gribi" olarak adlandırılır.

BEŞ YAŞ ALTI ETKİLENİYOR

Domates gribi; tükürük, mukus, dışkı ve kabarcıklardan gelen sıvı yoluyla bulaşıcıdır. Bu nedenle, etkilenenler kendilerini izole etmeli ve kaşınmamalıdır. 

Virüsten en çok etkilenenler; beş yaşın altında olan çocuklardır ve bu sebeple virüs anaokullarında, ilkokullarda hızla yayılabilir. Domates gribi tehlikeli bir hastalık olarak görülmemektedir, ancak belirtiler özellikle küçük çocuklar için ağrılı bir sürece dönüşebilir. Belirtiler genellikle 10 gün içinde kaybolur.

DOMATES GRİBİNİN BELİRTİLERİ

Domates giribinin belirtiler virüs vücuda girdikten 3 ile 6 gün içinde ortaya çıkmaya başlar.

Virüsün en yaygın belirtiler şunlardır:

  • Avuç içi, ayaklar, ağız içi, dudaklar, kalçalar, dirsek bölgesi vb. altında döküntüler. Deride açık kırmızı lekeler olarak başlarlar ve sıvı dolu kabarcıklar oluşturmaya doğru ilerlerler.
  • Ağız ve boğazda oluşan kabarcıklar yutma güçlüğüne neden olabilir. Ayrıca ağız kuruyabilir.
  • Kaşıntı nedeniyle cilt tahrişi ve genel rahatsızlık.
  • Yüksek ateş.
  • Eklem ve vücut ağrısı.
  • Mide bulantısı, kusma veya ishal.
  • İştah kaybı.
  • Şiddetli sıvı kaybı.
  • Yorgunluk.
  • Bazı çocuklarda ayrıca eklemlerde şişme, el ve dizlerde renk değişikliği, mide krampları, öksürük, burun akıntısı ve hapşırma görülür.

DOMATES GRİBİ TANISI NASIL KONULUR?

Eğer ki çocukta; kızarıklık ve su toplamasıyla beraber grip benzeri belirtiler varsa, çocuğu bir doktara götürmek önemlidir. Teşhis, tipik domates gribi kabarcıklarını tanımlayarak yapılır. 

DOMATES GRİBİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Domates gribi için özel bir tedavi yöntemi yoktur. Virüs belirtilerini vücuda girdikten 3 ile 6 gün içinde ortaya çıkmaya başlar ve 10 gün içinde de kaybolur. Domates gribinin tedavisinde ateşi düşürmek ve vücut ağrısını hafifletmek için aspirin veya parasetamol gibi ilaçlar kullanılır. Ağız içindeki kabarcıkların neden olduğu rahatsızlığı gidermek için de gargara kullanılması önerilir. Dehidrasyonu gidermek için sıvı alımı arttırılır ve kabarcıkları çizmemeye veya ovalamamaya dikkat edilmelidir. Cilde yatıştırıcı bir losyon uygulamak da yardımcı olur. Kabarcıkların daha fazla enfekte olmadan iyileşmesi ve bulşamaması için belirtiler mevcutken kişi izole edilmeli ve istirahat etmelidir.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.