Mehmed Hakkı ÖZBAYIR - İlker KILIÇASLAN / MANİSA, () - MANİSA'da baharın gelişi ve doğanın uyanışı günü olarak nevruz coşkuyla kutlanırken, bu yıl 21- 26 Nisan tarihlerinde kutlanacak 475'inci Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festival'inde saçılacak mesirler de dualarla karılmaya başlandı.
Kentte nevruz kutlaması Cumhuriyet Alanı'nda yapıldı. Atatürk Anıtı'na çelenk konulması ile başlayan törene Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Cengiz Ergün, Ak Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Yunusemre Belediye Başkan Vekili Kılıç Kaya, Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, daire müdürleri, vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Nevruz ile birlikte doğanın yeşerip, tomurcukların açtığını ve Türk milletinin Nevruz Bayram'ını kültürel değerleri arasına alarak yıllarca koruduğunu ifade etti. Ergün, "Gelecek nesillere aktarılması için de bu nesiller sahip çıkmıştır. Her canlının uyanışının ve yeniliklere doğru yol almasının habercisi olan bu kutlu bayram, doğaya ve canlılara bereket tohumları ekmiştir. İnsanlığa kardeşlik, barış ve sevginin yayılmasını öğütleyerek önemli bir yönlendirici olmuştur" dedi.
Manisa Valisi Erdoğan Bektaş da yaptığı konuşmada, "Zorlu bir kışı bırakmanın ve ilkbahara kavuşmanın mutluluğunu paylaşmaya çalışıyoruz. Nevruz ortak bir değerdir. Türk milletinin Orta Asya'lardan getirdiği bir gelenektir. Aynı zamanda bütün ulusların ve milletlerin kışın zorlukları geride bırakmanın mutluluğunu ve şükrünü, ilkbahara kavuşmanın sevincini, tazeliğini, yeniliğini yaşamak bir şekilde birbirinden farklı adlar ile oluştura geldikleri bir bayram günüdür" diye konuştu.
Yuntdağı Kültür Derneği efelerinin zeybek oynamasının ardından Manisa Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı dansçıları modern dans gösterisi yaptı. Daha sonra protokol yumurta tokuşturdu. Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün'ün yumurtası iki kez Vali Bektaş'ın yumurtasını ve tüm protokolün yumurtasını kırınca 'Başkanın yumurtası mermerden' esprileri yapıldı. Vali Bektaş, üçüncü yumurtayla Cengiz Ergün'ün yumurtasını kırabildi. Daha sonra protokol ve vatandaşlar birlikte ateşin üzerinden atladı. Örste demir dövdüler. Protokol vatandaşa çam fidanı dağıttı.
475. MESİR DUALARLA KARILMAYA BAŞLANDI
Protokol ve mesir korteji Sultan Cami Külliyesi'ne kadar yürüdü. Merkez Efendi, Hafsa Sultan, nedimeler, şehzadeler at arabalarında eşlik etti. Mehter takımı ve sivil toplum kuruluşları da yürüyüşe katıldı. Mehter takımı yol boyunca konser verdi. Sultan Camii Bahçesi'ndeki Külliye önünde kurulan sahnede mesir ilahisi okundu.
Manisa'yı Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık bu yıl 475'incisi kutlanacak ve 41 çeşit baharattan yapılan mesiri dualarla karmaya başladıklarını belirterek "Merkez Efendi'nin ilmi bilgileriyle harmanlayıp, Hafsa Sultan'a şifa kaynağı olan mesir macununun tüm halkımıza şifa ve umut olmasını diliyorum" dedi.
Daha sonra 41 çeşit baharat kazana atılarak kaynatılmaya başlandı.

FOTOĞRAFLI