İstanbul Atatürk Havalimanı'nda alınan önlemlere rağmen kuş tehlikesi devam ederken son olarak THY'nin İstanbul-Kazablanka seferini yapan yolcu uçağına kalkışta motoruna kuş çarpması sonucu uçak havadan geri dönmüştü.

"OLAĞANÜSTÜ İŞ"

Türk Hava Yolları uçağında yolcu olarak bulunan 33 yaşındaki Katar Havayolları pilotu Anas Amireh, İstanbul'a iniş sırasında kuş sürülerinin uçağı teğet geçmesini kabinden görüntüledi. Kayıtta kuş sürülerinin kanata çok yakın uçtuğu görülüyor. Amireh sosyal medya hesabından da görüntüleri paylaşarak, "İstanbul Atatürk Havalimanı'na yaklaşımımız sırasında motora ve kanatlara çok yaklaştı. Olağanüstü iş için THY mürettebatına teşekkür ederim" diyerek yazdı.

550 kilogramlık kuvvete eşdeğer
Habertürk'te yer alan bilgilere göre, Yaklaşık 6 kilogramlık bir kuşun saatte 300 kilometre ile giden uçağa çarpma etkisinin 550 kilogramlık kuvvete eşdeğer olduğu belirtiliyor. Verilere göre İstanbul Atatürk Havalimanı'nda kuşlar en çok Ataköy-Florya yönündeki pistin yaklaşma yüzeyi, Sefaköy-Ataköy tarafındaki pist başlarında ve Florya yönündeki yaklaşma yüzeyinde sıklıkla tespit ediliyor. Kuşlar pist başlarında 0-10 metre ve yaklaşma yüzeylerinde 0-1000 metre aralıklarında görülüyor.

BÜYÜK ZARARA UĞRATIYOR

Göç nedeniyle kuş sürüleri en çok Mart, Nisan ve Eylül, Ekim aylarında görülüyor. Kuşlar, uçakların iniş ve kalkış sırasında çoğunlukla tehlikeye yol açıyor. Atatürk Havalimanı'nda uçaklar kuşlardan dolayı zaman zaman pas geçerken THY'nin uçaklarında kuş çarpması nedeniyle oluşan hasarlar ve uçakların seferlerden çekilmesi nedeniyle şirket milyonlarca lira zarara uğruyor.

İSTANBUL SEMALARINDA LEYLEK ALARMI

Havaların ısınmasıyla birlikle leyleklerin göç etmeye başlaması, Atatürk Havalimanı'nda alarma neden oldu. Pilotların son günlerde kuş sürüleriyle ilgili kuleye uyarılar yapması, ses kayıtlarına yansıdı. Kayıtlarda bir pilotun, “Çok fazla kuş var. Pist ortası ve sonlarına doğru çok fazla kuş var” ifadeleri dikkat çekti.

Kaynak.Miliyet