Gümüşhane’de Belediye Başkanlığı’nın ev sahipliğinde Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı (TÜRKSOY) ve Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği’nin (EkoAvrasya) katkılarıyla ‘Kırgızistan’dan Esen Yeller’ Dans ve Müzik Gösterisi icra edildi.
Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programa AK Parti Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün, Belediye Başkanı Ercan Çimen, Kazakistan eski Kültür Bakanı, Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Prof.Dr. Düsen Kaseinov, Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya) Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren, İl Genel Meclisi Başkanı Şerif Bayraktar, Kelkit Belediye Başkanı Ünal Yılmaz, AK Parti İl Başkanı Hakkı Gündüz ve çok sayıda davetli katıldı.
Programda konuşan AK Parti Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün aynı millet, aynı dinin mensupları olunmasına rağmen çok uzun yıllar birbirinden kopuk halde yaşandığını belirterek, “İslam ümmetinin önünde tek çıkış ve kurtuluş yolu Türk milletinin birliği ve beraberliğinden, güçlü olmasından geçiyor. Türk-İslam ülküsünün ne kadar kıymetli, ne kadar önemli bir unsur olduğunu biliyoruz. Görev ve sorumluluğumuzun ne olduğunu biliyoruz. Bir milletvekilinin sadece kendi konularıyla alakalı olmadığını, kendi ilinin problemlerinin yanında diğer mazlum milletlere de el uzatması gerektiğini biliyoruz” dedi.
“TÜRKLERİN UNESCO’SU TÜRKSOY’DUR”
Kazakistan eski Kültür Bakanı, Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Prof.Dr. Düsen Kaseinov ise TÜRKSOY’un kurulduğu günden itibaren ortak Türk kültürünün araştırılması, ortaya çıkartılması, tanıtılması, gelecek kuşaklara aktarılması ve insanlık tarihi içinde layık olduğu yeri alması için bugüne kadar emsalsiz çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi. TÜRKSOY’un Türk dünyasının UNESCO’su olduğunu, Türk halklarının kardeşliği için çalışan en eski uluslararası örgüt olduğunu kaydeden Kaseinov, TÜRKSOY’un kurucu üyesi olan Kırgızistan’ın aynı zamanda en aktif üye ülkelerden birisi olduğunu kaydetti.
Gerçekleştirilen konserde izleyicilerin Kırgızistan’ın zengin kültürüyle tanışacağını, müzik ve halk dansları ile Tanrı Dağları’ndan buraya bir sanat esintisi ulaşacağını dile getiren Kaseinov, bu sayede aradaki kardeşlik bağlarının daha da sağlamlaşacağına, ortak geleceğin inşası çalışmalarına katkı sağlayacağına inandığını ifade etti.
Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen ise programda emeği geçen başta Milletvekili Feramuz Üstün olmak üzere herkese teşekkür ederek bundan sonra da bu tür programlara devam edeceklerini söyledi. İki kültür arasında her konuda bağları bundan sonra da devam ettireceklerini ifade eden Çimen, “Gümüşhane ile Kırgızistan arasında kültür köprümüzü kuracağız” diye konuştu.
“MİLLETVEKİLİ ÜSTÜN SADECE GÜMÜŞHANE’NİN DEĞİL TÜRK DÜNYASININ DA MİLLETVEKİLİDİR”
Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya) Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren ise Milletvekili Üstün’ün sadece Gümüşhane’nin milletvekili değil, Kerkük, Bişkek, Doğu Türkistan, Üsküp milletvekili de olduğunu, Türk dünyası kavramı vizyonunu getiren bir siyasetçi olduğunu belirterek teşekkür etti.
Milletvekili Üstün ve Belediye Başkanı Çimen’e kalpak hediye edilen, her iki ülkenin milli marşlarının çalındığı ve bayraklarının açıldığı programda İmam Hatip Ortaokulu halk oyunları ekibinin gösterisinin ardından Kırgızistan’dan Türkiye’ye gelen “Ay Biy” müzik ve dans topluluğu sanatçıları izleyenlere müzikal ziyafet ile dans ve müzik gösterisinin yanı sıra renkli kostümleriyle Kırgız geleneksel koreograflarından örnekler sundu.