"Bir kadının yaşını tahmin etmek için ellerine bak." sözü artık geçerliliğini kaybediyor. Çünkü başta dünya starları olmak üzere pek çok kadın el estetiği ile yaşını çok daha genç gösterebiliyor. Uzmanlar ise el gençleştirmenin yüz gençleştirme ile beraber yapılaması gerektiğini belirtiyor. Aksi halde yüze yapılacak her türlü işlemin verimsiz olacağını ve ellerin mutlaka yaşı ele vereceğini belirtiyor.
El estetiğinin önemine vurgu yapan Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Karacalar, gençleşme işlemlerinin sadece yüze odaklı düşünülmemesi gerektiğine vurgu yaparak,"El ihmal edilirse yüz ve el arasında önemli zıtlık oluşur." dedi.
Karacalar,"Çok bilinen kaz ayakları, çene konturunun bozulması ya da gözaltı çukurlukları yanında ele ait yaşlanma belirtileri ile de mücadele etmek gerekiyor. El yaşlanması ya da el estetiği sorunları nedeniyle, yüzük gibi özellikle kadınlar için önemli bir aksesuarın kullanılması sıkıntı yaratır. El ile güzel ve zarif bir uyum içinde durmayacağı gibi dikkatleri ele yönelterek, sorunun ön plana çıkmasına da neden olur. El sırtı derisinin incelmesi deri altında yer alan kiriş, damar ve kemiklerin ortaya çıkması ve deri üzerindeki lekeler el yaşlanmasının belirtileridir. Kişide eklem şekil bozukluğu varsa el yaşlanması ile birlikte bunlar da ortaya çıkar." dedi.
GÜNEŞ IŞINLARINA DİKKAT
Karacalar, Güneş ışınlarının el yaşlanmasını hızlandıran çok önemli bir faktör oluğunu da belirterek,"Lekeler, keratoz adı verilen pullu lezyonlar ve kırışıklıkların en önemli nedenidir. El gençleştirmede yağ hücresi, kök hücreden zengin yağ hücresi ve üst tabaka soyma işlemleri ön plandadır. Kötü gözüken kemik, kiriş ve toplardamarları örterken deri kalitesini de arttırır. Soyma işlemleri ise lekeli tabakayı yok ederken alttan yeni deri ile tamire izin verir. İleri yaş el yaşlanmalarında bu yöntemler yetersiz kalabilir. Elde ızgara eli adı verilen kemikler arası çukurların aşırı belli olduğu ve deri fazlalığının dikkat çektiği bu durumda el germe işlemi iyi bir çözümdür. Aşırı belirgin damarların skleroterapi ile belirsiz hale getirilmesi de mümkündür." diye konuştu.
EL GENÇLEŞTİRMEDE KÖK HÜCRENİN ÖNEMİ
Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Karacalar, özellikle yağ hücre enjeksiyonu ya da kök hücreden zenginleştirilmiş yağ hücresi ile el gençleştirmenin ön planda olan tedavi şekli olduğunu ifade ederek şunları söyledi, "Bunun için öncelikle kişinin beden yağ haritasına bakılır. Diz içi, iç bacak ve göbek deliği çevresi hücre elde etmek için ideal yerlerdir. Alınan yağ dokusu saflaştırılıp enjekte edilir. İşlem iğne girişi kadar bir yerden yapılabilir. İşlemden sonra sosyal yaşama dönüş hızlıdır. Yağdan özel bir cihaz ile ayrıştırılan kök hücre de verilecek kokteyle karıştırılırsa başarı ve tamir gücü daha da artar. Bu karışım sadece el sırtı değil parmak gençleştirme için de kullanılabilir. Daha ekonomik çözüm isteyenler için geçici dolgu maddeleri bir derece fayda sağlar."