Adıyaman İl Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kutlu, 26 Haziran Dünya Uyuşturucuya Mücadele günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu.
Kutlu, “Uyuşturucu kavramı, sadece uyuşturma özelliğine sahip maddeleri ifade eder gibi düşünülse de, esasen keyif veren, kışkırtan, yatıştıran, hayal gördüren ve uyanıklık sağlayan maddeler içinde kullanılır. Uyuşturucu madde bağımlılığı dünya genelinde olduğu gibi ülkemiz içinde ciddi boyutlara ulaşan, gençleri ve gelecek nesillerimizi tehdit altına alan başlıca problemler arasında yer almaktadır. Uyuşturucu madde kullanımı, sadece kullananları etkileyen bir sorun değildir. Kullananların ailelerini, çevrelerini ve toplumun tamamını tehdit eden, sağlık zararlarının yanında, ekonomik ve sosyal sorunlara da neden olan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Uyuşturucu madde kullanımı ve bağımlılığına karşı yürütülecek çalışmalarda sorunun çok yönlü olmasından hareketle birçok farklı kurumun, ailenin ve toplumun sorumluluk alması gerekmektedir. Bağımlılığı önleme faaliyetlerinde risk altında bulunan hedef gruplara önem verilmeli, okul, aile ve toplum düzeyinde yapılacak faaliyetler bu grupların taşıdıkları risk potansiyeli göz önünde bulundurularak yerine getirilmelidir.
Önleme faaliyetleri kapsamında uyuşturucu maddelerin insan sağlığı üzerine etkileri konusunda bireyler bilgilendirilmeli, özellikle aileler çocuklarının yakın arkadaşlarını tanımalı, okul ve günlük yaşamı hakkında bilgi sahibi olmalı, okul rehberlik servisleri ile işbirliği içinde olmalıdırlar. Çocuğun yeni alışkanlıkları izlenmeli, olumsuz davranışları sorgulanmalıdır. Toplumun her katmanında farkındalık oluşturulmalı, kurum ve kuruluşlar işbirliği içerisinde koordineli çalışmalı, bağımlı kişilerin tedavi ve rehabilitasyonu için merkezler oluşturulmalı, yazılı ve görsel medya kitlelere mesajın etkili ve doğru şekilde ulaştırılmasında görev almalıdır. Bu gerçeklerden hareketle Ulusal Uyuşturucu Politika ve Strateji Belgesi 2006 yılında yayımlanmış, sonrasında yayımlanan Eylem Planı, ve Başbakanlık Genelgesi doğrultusunda Uyuşturucu ile Mücadele Kurulları kurulmuştur.
İlimizde bu kapsamda oluşturulan kurul kararları ile kurumlar arası koordinasyon sağlanmış, okullarda farkındalık eğitimleri yapılmış, ailelere bilgilendirme eğitimleri düzenlenmiş, 2015 yılı eylem planı kurum ve kuruluşların katılımı ile oluşturulmuş, il genelinde bağımlı kişilerin tespit edilmesi, tedavi ve rehabilitasyon süreçleri başlatılmış, aile ziyaretleri gerçekleştirilmiştir. Bağımlılığı önlemek tüm toplumun ortak mücadelesi ile son bulacaktır. Bu nedenle toplumsal hassasiyetin oluşturulması etkin mücadelenin göstergesi olacaktır” dedi.