Türkiye’de 30 bini aşkın insan organ ve doku nakli için sırada bekliyor. Beyin ölümü gerçekleşen insanlardan alınan organlar, organ nakli bekleyen insanlara yaşama umudu sağlarken, sağlıklı bireylerden alınan bazı organlar da yine organ bekleyen vatandaşlara yaşama umudu oluyor. Türkiye’de organ nakli sonrasında böbrek nakli olanların başarı oranı yüzde 90, karaciğer naklinin başarı oranı ise yüzde 70 oranında olduğu belirtiliyor. Türkiye’de organ nakli diğer ülkelere oranla daha büyük bir başarı ortalamasıyla yapılsa da bağışçı sayısındaki azlık, organ nakli sayılarının diğer ülkelere oranla düşük olmasına neden olduğu düşünülüyor. 14 bin 206 bağışçısı bulunan Samsun, geçen Ağustos ayındaki 698 yeni bağışçı ile birlikte il bazında organ bağışçı sayısında Türkiye birincisi oldu.

Samsun Canlı Haber TV ve Samsun Gazetesi olarak sokağın nabzını tutmaya devam ediyoruz.  Peki, Samsunlular organ bağışına nasıl bakıyor. Vatandaşlara “Organ bağışı hakkında ne düşünüyorsunuz?” diye sorduk.

İşte aldığımız yanıtlar: 

GÖNÜLLÜ BAĞIŞLAYACAĞIM 
Hasan PEKER: Organ bağışını herkes yapmalı. Öldükten sonra zaten hiçbir işe yaramayacak. Toprak olup yok olacağız. En azından geride kalanlara hayat bağışlanmalı. Gönüllü organ bağışçısıyımdır. Düzenli olarak kan bağışımı da yaparım. Benim görüşüm herkesin düzenli kan vermesi ve organ bağışlamasıdır.
 


BAŞKALARI YAŞASIN

Yasemin KABADAYI: Kesinlikle organ bağışı yapılması gerekiyor. Bende çevremdekilere vasiyet edeceğim ve öldükten sonra organlarımı bağışlayacağım. Zaten ölüp gittikten sonra organların insana hiçbir faydası yok. O yüzden en azından geride kalanlara şifa olsun, sevenleri mutlu olsun. 

YAPILMASI GEREKEN BAĞIŞLAMAKTIR
Gökhan ALTANSOY: Şahsen ben, öldükten sonra organlarımın bağışlanmasını istiyorum. Fakat yaşarken nakil yaptırılırsa eğer bireye zarar verebilir. O riske girmeye cesaret edemem.  O yüzden öldükten sonra organlarımızın bağışlanması taraftarındayım. Yapılması gerek ne varsa gidip yapacağım en kısa zamanda...

KEŞKE HERKES BAĞIŞLASA 
Naci ORTAÇ: Bu insanların hepsi organ bağışını yapsa, bir sürü aile mutlu olur ve yaşamını sürdürür. Sen ölüyorsun ama başkalarının hayatları kurtuluyor, bu bile insana huzur veriyor. Keşke herkes yapabilse, bunu isterdim.  Mesela bende organ bağışı yapmayı düşünüyorum. Böyle şeylerin zamanı olmaz aslında ama organ bağışı hakkında zamanı gelince tekrar düşüneceğim. 

KALANA YARASIN 
Arif YAZICI: Organ bağışını herkes yapmıyor. Fakat mutlaka yapılmalı. Allah önce can sonra canan demiş. Ben organ bağışı yapmayı düşünüyorum. Ben zaten ölmüşüm, hiç olmazsa kalana yarasın isterim. Bazılarının başına böyle bir durum gelmediği için anlamıyor ve bu yüzden bağış yapmıyor. Biraz empati yapmalıyız. Bizlerin de canı başkalarının bağışlarına bağlı olabilir. 

İNSANLARIN DÜŞÜNÜP YAPMASI GEREKİYOR 
Ayşe TOPUZ: Organlarını bağışlayan herkes çok güzel bir şey yapıyor. İnsanların bunu düşünüp, yapması gerekiyor. Ölmeden yapılması gerekenlerde ilk sırada. Her gencin yapması, başkalarına umut olması gerekir. Ben yaşlı olduğum için organlarımı bağışlayabilir miyim bilemiyorum ama bağışlamak isterdim. 

TOPRAKTA KALACAĞINA…
Mustafa GÜNDAL: İnsanlara hayat veren her şey güzeldir. O yüzden öldükten sonra, organların bağışlanması gerekiyor ki kalana umut olsun, hayat versin. Zaten öldükten sonra toprak oluyoruz. Toprakta kalana kadar, ihtiyacı olana yarasın. İnsanlar kendilerinin başına gelebileceğini de düşünmeli.

HER GÜN UMUTLA BEKLEYEN İNSANLAR VAR 
Cemal ÇOĞALTAN: Organ bağışını uzun zamandır yapılmasını isteyen biriyim. Çünkü o kadar acı çeken, zor şartlarda yaşayan insan var ki ben üzülüyorum. Kalp, göz, böbrek gibi organları her gün umutla bekleyen insanlar var. O yüzden ben herkesin yapmasını isterim. 

İMKÂNLAR EL VERİYORSA
Mehmet YAMAN: Eğer organları sağlamsa ve imkânı varsa mutlaka bağış yapılmalı. Bu İslamiyet’te, eşe dosta yararlı olmak ile geçer. İmkânlar el verdiği sürece bağış yapılması gerektiğini düşünüyorum. Bende organ bağışı yapmayı isterim. Fakat bir takım sağlık problemlerim olduğu için uygun olmayacağını biliyorum. 

KONUNUN İYİCE ARAŞTIRILMALI
Emin KURNAZ: Ben organ bağışının yapılması gerektiğini düşünüyorum. Fakat çoğu vatandaş yapmıyor. Yapılsa, çoğu insana hayat vermiş olunur. Fakat ben olaya bir de diğer yönden bakıyorum. Allah’ın bize verdiği emaneti aynı şekilde iade etmemiz gerektiği yönünden değerlendiriyorum. O yüzden bu konunun iyice araştırılması ve öyle uygulanması gerekiyor. 
Haber: Hande ONAT – Emre ÖNCEL