Harun GÖKÇEOĞLU/YOZGAT, () - TÜRKİYE'nin tarım ve hayvancılık bakımından en önemli illerinden Yozgat'ta hayvancılık sektörünün gelişmesine yönelik başlatılan çalışmalara yenisi daha eklendi. Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, son yıllarda sayıları azalan manda yetiştiriciliğini geliştirmeye yönelik hazırladığı proje onaylandı, 'Anadolu Mandasının Islahı' projesi uygulamaya konuldu.
Halk elinde hayvan ıslahı ülkesel projesi kapsamında devreye sokulan 'Anadolu Mandasının Islahı' projesi, İnceçayır Köyü'nde düzenlenen törenle devreye sokuldu. Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, Hayvan Sağlığı,Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Onur Polat, Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yusuf Selvi ve çok sayıda manda yetiştiricisinin katıldığı törende, projeyi hayata geçirecek olan birlik yöneticileriyle protokol imzalandı. Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, projenin Yozgat merkez ile birlikte Akdağmadeni, Aydıncık, Çayıralan, Çekerek, Kadışehri, Saraykent ve Sorgun ilçelerinde 5 yıl süreyle uygulanacağını belirterek, şöyle dedi:
"Proje için, proje teknik elemanı alınacak, araç tahsis edilecek ve hem mandaların düzenli aralıklarla gerekli kontrolleri, hem de malaklarda küpeleme çalışmaları alınan eleman vasıtasıyla gerçekleştirilecektir."
Özdemir, projeye dahil olan yetiştiricilerin 5 yıllık süreçte 400 bin liralık anaç manda desteği yerine manda başına 800 bin lira proje desteği alacaklarını, anaç manda desteklemesinde ödemelerin ertesi yıl yapılırken, projeye hak edişleri aynı yıl içinde, en geç yıl sonuna kadar gerçekleştirileceğini ifade etti. Özdemir, şöyle devam etti:
"2014 yılı içinde kurulumu tamamlanan Manda Birliğinin ertesi sene içinde böyle bir projeye dahil olmasının mutluluğunu yaşamaktayız. Gerek Manda Birliğinin kuruluşu, gerekse projenin yürütülmesi konusunda üstün fedakarlık göstererek, emeğini esirgemeyen herkese teşekkür ederim." 
Göç hızını kesebilmenin tarım ve hayvancılık sektörüyle birlikte yan sanayinin gelişmesine bağlı olduğunu belirten Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özdemir, il genelinde tarım ve hayvancılığın gelişmesi noktasında hazırlanan projelerin hayata geçirildiğini, sektörde faaliyet gösteren işletmelerin desteklendiğini kaydetti. Yozgat'ta hayvancılığın geliştirilmesine yönelik başlatılan projelere bir yenisini daha eklendiğini bildiren Özdemir, "Mandacılığın gelişmesine yönelik hazırlamış olduğumuz projemize Bakanlığımız onay verdi. İmzalanan protokol ile uyulamaya konuldu" diye konuştu.
"SÜT ÜRETİMİ ARTACAK"
Manda yetiştiriciliğinin Yozgat'ın yerel uğraşlarından birisi olmasına karşın zamanla sayılarının azaldığına vurgu yapan Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özdemir, 'Manda su olmadan olmaz' anlayışının yanlış olduğu belirtti, Özdemir, "Halbuki modern tesislerde su olmadan da mandacılık yapılabilir. Manda, serin tesislerde yetiştirilebilir. Şu anda manda başına yaklaşık 4 kilo civarında süt alınmaktadır. Modern tesislerde bu manda başına 10 kilo süte çıkabilir. Yozgat'ın buna ihtiyacı var. Mandacılık geliştiğinde daha fazla süt üretimi olacaktır. Manda sütünden yoğurt, kaymak, tereyağı gibi ürünlerin üretimiyle de farklı bir söktür oluşturulması mümkündür. Projemiz devreye sokuldu, şimdi sıra Kırsal Kalkınma desteği ile modern tesislerin kurulmasına geldi" ifadesini kullandı.

FOTOĞRAFLI