Van’da unutulmaya yüz tutmuş hüsnü hat, ebru ve tezhip sanatları Nakkaşhane Geleneksel Sanatlar Atölyesi ile gün yüzüne çıkıyor.

Osmanlı Devleti döneminde en parlak devrini yaşamış, günümüzde ise unutulmaya yüz tutmuş geleneksel Türk sanatları arasında yer alan hat, ebru ve tezhip sanatları Van’da açılan Nakkaşhane Geleneksel Sanatlar Atölyesi ile yeniden gün yüzüne çıkıyor. İHA muhabirine konuşan ebru ustası Arzu Taştan, kültürümüzde çok geniş yer tutan hüsnü hat, ebru ve tezhip sanatlarına sahip çıkmak amacıyla Nakkaşhane Geleneksel Sanatlar Atölyesini açtıklarını belirtti. Bölgede bir ilk ve tek olan atölyeyi açmaktaki amaçlarının geleneksel Türk sanatlarına sahip çıkmak olduğunu ifade eden Taştan; hat, ebru ve tezhip dallarında eğitim almak isteyenler için ön kayıtlarının başladığını bildirdi.

“Bu sanata herkesin sahip çıkmasını istiyoruz”

Bölgede böyle bir atölyeye ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Taştan, bölgenin terör olayları yerine kültür ve sanat faaliyetleriyle tanınmasını istediklerini ifade etti. Ebru ustası Taştan, “Nakkaşhane Geleneksel Sanatlar Atölyesi, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel Türk sanatlarını gün yüzüne çıkarmak için Doğu Anadolu Bölgesinde bir ilk olarak kuruldu. Herkesin bu sanatı öğrenmesini istiyoruz. Ebru, hat ve tezhip gibi Türk sanatlarına sahip çıkmak istiyoruz. Bu sanatlar birebir derslerle insanların daha net bir şekilde öğrenmesini sağlayacaktır. Nakkaşhane Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da bir ilk. Bu sanata herkesin sahip çıkmasını istiyoruz ve herkesi buraya bekliyoruz” dedi.

“Gençlerimize bu sanatı öğretmek istiyoruz”

Kurdukları atölyede gençleri sanat öğrenmeye davet eden Taştan, “Geleneksel Türk sanatlarımız Osmanlıdan bize kalan birer mirastır. Bizler de unutulmaya yüz tutmuş sanatlarımızı yaşatmak istiyoruz. Buradaki gençlerimize de bu sanatı öğretmek istiyoruz. Bu sanatlar sabrı öğretir ve bu yüzden bu sanata sahip çıkmalıyız. Doğu Anadolu’da farklı olaylarla değil de sanatımızla, kültürel faaliyetlerimizle tanınmak istiyoruz. Bununla ilgili elimizden gelen çabayı göstereceğiz. Öğrencilerimizi bekliyoruz. Ülkemiz ve Van için hayırlısı ne ise o olsun istiyoruz” dedi.

Gençlerin sanat öğrenmesi için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini ifade eden Taştan, “Kurslarımızı yeni açtık. Burada ebru, hat ve tezhip sanatına yer veriliyor. Bununla ilgili hocalarımız ders verecekler. Birebir ders alacaklar ve 6 kişilik sınıflarımız olacak. Haftanın 2 günü ve 4 saat olarak tespit ettik. Öğrencilerimizin uygunluğuna göre ders saatlerimizi belirleyeceğiz” diye konuştu.