ZONGULDAK (AA) - FERDİ AKILLI - Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK), maden ocaklarında çalışan binlerce kömür işçisinin zorunlu ferdi kaza sigortası için ihaleye çıkacak.

Hazine Müsteşarlığınca hazırlanan Maden Çalışanları Zorunlu Ferdi Kaza Sigortası Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar'ın haziran ayında Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla, yaklaşık 8 bin 800 işçiyi istihdam eden TTK, bu konudaki hazırlıklarını tamamladı.

Kuruma ait maden ocaklarına inen tüm daimi personelin yanı sıra geçici görevlilerin, deprem, göçük, toprak kayması, yer kayması, kar ağırlığı, fırtına, yıldırım veya yanardağ püskürmesi, sel ve su baskını, patlayıcı, parlayıcı ve yakıcı maddeler, beklenmeyen şekilde intişar (yayılma) eden zehirli gazların teneffüsü nedeniyle meydana gelen kazaların sebep olduğu her türlü hastalık, vücutta oluşan tahribat, sakatlık ve ölüm gibi durumları ferdi kaza sigortası kapsamına alındı.

TTK Genel Müdürü Burhan İnan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ferdi kaza sigortasına ilişkin ihalenin 14 Ekim'de gerçekleştirileceğini söyledi. 

Yer altı ve yer üstü kömür madenciliği ile her türlü yer altı madenciliğinde ferdi kaza sigortası yaptırılmasının zorunlu hale getirildiğini hatırlatan İnan, "Maden Çalışanları Zorunlu Ferdi Kaza Sigortası Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar'ın Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından kurum olarak çalışmalara başladık. Ferdi kaza sigortası için kişi başına sakatlanma ve ölüm teminatı 150 bin lira, net prim de 700 lira olarak belirlendi" diye konuştu.

İnan, sigortanın kuruma maddi olarak ilave yükü olacağını, kişi başına 700 lira ödeme yapılacağını belirterek, sigorta süresinin 1 yılı kapsayacağını dile getirdi.

Madenlerde işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alındığını anlatan İnan, bu tedbirlerin daha da arttırılacağını kaydetti.