Gaziantep’in Nizip ilçesinde, Antep fıstığı ve İran fıstığının değerlendirildiği bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Nizip Ticaret Odası (NTO), Harran Üniversitesi ve Nizip Antep Fıstığı ve Zeytin Üreticileri Birliği Derneği (NAZDER) işbirliğiyle düzenlenen toplantı NTO toplantı salonunda gerçekleşti. Toplantının açılış konuşmasını yapan NTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özyurt, şunları söyledi:
“Bilindiği üzere İran fıstık yetiştiriciliği ve satışı konusunda Dünya çapında birinci sırada yer almaktadır ve Türkiye fıstık üretiminin 4 katı büyüklüğündedir. Bu nedenle Nizip Ticaret Odası olarak 9-14 Kasım 2014 tarihlerinde İran yurt dışı iş gezisi düzenlenmiş ve 37 kişilik heyetle katılım sağlanmıştır. İran’da Tahran-Kerman-Rafsanjan-Sirjan bölgelerine ziyaretler gerçekleştirilerek fıstık yetiştiriciliği ve üretimi konusunda bilgiler alınmıştır. İlçemizin ve bölgemizin en önemli tarım ürünlerinden birisi de Antep fıstığıdır. Nizip ilçemiz, Türkiye’de işlenen Antep fıstığının yüzde 15’ini tek başına üretmekte ve ülkedeki tüm ilçeler arasında ilk sırada yer almaktadır. Yani ilçemiz ve bölgemiz için geçim kaynağıdır. Şunu özellikle belirtmeliyim ki, Nizip Ticaret Odası olarak 2008 yılından itibaren Antepfıstığının teşviki ve üretici bazında desteklenmesini, lisanslı depoculuk, konularını Bakanlığımıza, TOBB’ye ve her platformda dile getirmekteyiz. Fıstık sektörünün gelişmesi adına yapmış olduğumuz çalışmalar geçmişte olduğu gibi gelecekte de devam edecektir.”
Toplantıda, İran iş gezisi heyetinde bulunan Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İzzet Açar tarafından, katılımcılara İran fıstık yetiştiriciliği ve üretimi ile Antep fıstığı hakkında sunum eşiğinde bilgiler verildi.
Gerçekleşen toplantıya İlçe Tarım Müdürü Mustafa Yorgancı, NAZDER Başkanı Maruf Marufoğlu, Antepfıstığı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü’nden Hatice Gözel, Fıstık Üreticisi Kasım Böler, Mümtaz Akıncı ile çok sayıda çiftçi katıldı.