Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) tarafından Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) personelerline, ‘AFAD Personeline Yönelik Temel Madencilik Eğitimi’ verilmeye başlandı.
ESOGÜ Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği öğretim üyeleri tarafından verilen eğitim, AFAD’ın yaklaşık 70 personelinin katılımıyla başladı. 8 saat süren teorik eğitim sonunda, ESOGÜ Maden Bölümü Maden Eğitim Galerisi’nde madenciliğin uygulaması da görsel olarak aktarıldı. Galeri sayesinde pek çok kişinin yer altı koşullarını, nasıl çalışıldığını, tahkimatın nasıl yapıldığını öğrendiğini belirten ESOGÜ Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hürriyet Akdaş, AFAD’ın madencilik konusunda temel bilgileri alma talebinde bulunduğunu ifade etti. Eğitimin amacından söz eden Prof. Dr. Akdaş, “Buradaki eğitim; temel bilgiyi AFAD’a aktarabilmek, ‘Madenciler nasıl çalışır, madenciler ne yapar, madencilerin kullandığı terim ve terminolojiler nedir’ bunları öğretmekti. Yoksa AFAD ekibi yer altına girip kurtarma operasyonu yapamaz. Yeraltı ocaklarında tahlise ekipleri çalışır, AFAD’ın eğitimi aldıktan sonra madencilik terim ve terminolojilerine sahip olup, tahlise ekibine destek olabilmelerini sağlamaktır” dedi.
Son yıllarda yaşanan kazaların ardından AFAD personelinin bu eğitime ihtiyacı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Akdaş, “AFAD ekibinin madencilere daha iyi destek, koordine olma, onlarla haberleşerek isteklerini yerine getirme gibi bir beklentimiz var. Son yıllarda yaşanan kazalarda AFAD ekiplerinin böyle bir eksikliği çıktı, biz de bu durumu gidermeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
AFAD Personeline Yönelik Temel Madencilik Eğitimi’nin 7 Mayıs 2015 tarihine kadar süreceği öğrenildi.