Engin ANAK/ ALANYA (Antalya), () - ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde bugüne kadar 79 ülkeden yaklaşık 38 bin yabancı mülk edindi. 90 ülkeden 45 bin yabancının yerleşik yaşadığı ilçede sıralamanın ilk basamağında Ruslar yer alırken, onu Almanlar ve Norveçliler takip ediyor.
Yabancıların Türkiye'de taşınmaz edinimine kolaylık getiren ve 2012 yılında yürürlüğe giren yasanın ardından Alanya'da taşınmaz satışları katlanarak devam ediyor. Toplam 90 ülkeden yaklaşık 45 bin yabancının yerleşik yaşadığı Alanya'da, 79 ülke vatandaşı yaklaşık 38 bin taşınmaz satın aldı. Yabancıların yerleşik yaşam için tercihlerinin başında yer alan Alanya'da ilk sırada Ruslar bulunurken, onu Almanlar ve Norveçliler takip ediyor. Yabancıların Alanya'yı tercih etmesinin en büyük sebebi doğal güzellikleri ve çok uluslu yapısı. Yerleşik yabancılara yönelik birçok oluşumun olduğu Alanya'da kiliseler, dernekler, işyerleri, mezarlık ve Alanya Belediyesi bünyesinde kurulan Yabancılar Meclisi bulunuyor. Yerleşik yabancıların oluşturduğu mecliste alınan kararlar ise belediye tarafından uygulanıyor.
'ONLAR YENİ ALANYALILAR'
İlçede yerleşik yabancılara 'Yeni Alanyalılar' diye hitap ettiklerini belirten Alanya Yabancılar Meclisi Başkanı Abdullah Karaoğlu, "Biz, dış ülkelerden gelerek ilçemizde yaşamaya başlayan kişilere 'yabancı' kelimesini kullanmaktan kaçınıyoruz. Onlar da bizimle aynı oksijeni teneffüs edip aynı şehri ve aynı denizi kullanıyor" dedi.
'BURAYA GÖMÜLMEK İSTİYORLAR'
İlçenin yabancılar tarafından tercih edilmesi konusuna da değinen Karaoğlu, "Alanya, zamanında Selçuklu'nun kışlık başkenti olduğu gibi şu anda turizmin ve aynı zamanda Türkiye'de yaşayan yerleşik yabancıların da başkenti sayılabilir. Bugünkü verilere göre yabancılara 38 binin üzerinde mülk satılmış. Neden tercih ediliyor dersek; Alanya doğası, tarihiyle, plajıyla, insanlarıyla, esnafıyla bu insanlara sahip çıkan bir kent. Bu insanlar da bunun farkına vardıklarında ya tatile geliyor ya da ülkelerini bırakıp burada yaşamayı tercih ediyor. Hatta öldükten sonra vasiyet ederek Alanya'ya gömülmek istiyorlar" diye konuştu.
'TÜRKİYE'DE İLK VE TEK'
Yabancılara ait meclis hakkında da bilgi veren Abdullah Karaoğlu, şöyle dedi:
"2004 yılında Alanya Belediyesi Turizm Komisyonu başkanıyken, dönemin belediye başkanı ile bir yabancılar meclisi kurmayı planladık. 'İlçede yaşayan yerleşik yabancıların danışacak bir kurumu olsun' düşüncesiyle 2004 yılı nisan ayında Alanya'da su faturası ödeyen yabancılara davetiye gönderdik. Biz 50- 60 kişinin gelmesini beklerken davete 650 kişi geldi. Biz de Alanya'da böyle bir ihtiyaç doğduğunu anlayarak, gönüllülük yasasına göre Türkiye'deki ilk ve tek Yabancılar Meclisi'ni o yıl kurduk. Yabancılar Meclisi'nde 17 değişik ülkeden temsilciler var. Alanya dünyaya örnek bir şehir. İbadetiyle, toleransıyla, entegresiyle aynı apartmanda ayrı ülkelerden insanlarla hep birlikte yaşamımızı sürdürüyoruz."

FOTOĞRAFLI